Door de droge velden op Tholen moest de eerste derby plaatsvinden op het kunstgrasveld van WVV'67. FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

SPS wint eerste derby van nieuwe seizoen

WOENSDRECHT – Door de droge velden op Tholen moest de eerste derby plaatsvinden op het kunstgrasveld van WVV'67. SPS startte onherkenbaar in vergelijking met de laatste derby en won met 2 – 1 van derdeklasser Smerdiek. Hoewel Smerdiek over de gehele wedstrijd gezien een licht veldoverwicht had, ging SPS er met de winst vandoor: Smerdiek – SPS 1 – 2

DOOR FRITS SIMONS

Een kleine tachtig toeschouwers konden genieten van een spannende en mooie bekerderby. Hoewel de clubs door de promotie van Smerdiek niet meer tegen elkaar uitkomen in de competitie, kreeg SPS de mogelijkheid om revanche te nemen na de kansloze nederlaag in de laatste derby. Hier maakte SPS volop gebruik van. Het leek wel of er een heel ander team stond dan de laatste keer. Het geheim bestond niet zozeer uit andere spelers maar vooral in motivatie, inzet en spirit.

Beide teams gingen voortvarend van start en al snel bleek Smerdiek de bovenliggende partij. Maar de mannen van de nieuwe trainer Anton Verweij verdedigden uitstekend en waren ook nog eens gevaarlijk in de counter.

Kansen aan beide kanten
In de 14 e minuut was de eerste kans voor Smerdiek maar de uitstekende keeper van SPS, Richard Elenbaas, redde zijn ploeg voor een achterstand. Gedurende de hele wedstrijd zou dat zo blijven zodat de overwinning zeker mede te danken is aan de doelman. Het was een aantrekkelijke wedstrijd om naar te kijken en er werd in hoog tempo gevoetbald. In de 18 e minuut was er een prima kans voor SPS om te scoren maar ook hier ging de bal er niet in. Smerdiek kreeg wel enkele kansen maar de schoten van ver gingen allemaal naast, over of kwamen in handen van de keeper.

'Het loopt goed
onder de
nieuwe trainer'

SPS gaf Smerdiek geen ruimte en was zelf dodelijk gevaarlijk in de counter. Bij de tweede kans was het dan ook raak in de 39 e minuut. Na een goede 1 – 2 combinatie tussen Marnix van der Slikke en Jelmer Flikweert kwam laatstgenoemde in de 39 e minuut alleen voor de keeper. Flikweert schoot de bal bekeken in en bracht zo SPS op voorsprong. Elftalleider Corné Niemantsverdriet: "Het loopt allemaal prima onder de nieuwe trainer Anton Verweij en we hebben de beschikking over 16 basisspelers. Zowel wij als Smerdiek hadden twee grote kansen maar wij wisten te scoren en daarom staan we voor.

Overwinning in de slotfase
Smerdiek wilde snel gelijk komen en dat lukte al in de 49 e minuut. Via rechts kwam er een uitstekende assist op het hoofd van Dennis Moerland die fraai scoorde: 1 – 1. Smerdiek wilde nu doordrukken maar SPS gaf zich niet gewonnen. SPS liet Smerdiek niet meer de ruimte en vond dat zelf elke keer wel. Marnix van der Slikke kreeg in de 68 e minuut een prachtige kans maar schoot de bal over het doel. Smerdiek dringt nog wel aan maar weet zich ondanks de goede combinaties geen nieuwe kansen te scheppen.

Dat lukt bij SPS wel en vlak voor het einde weet Ramon Voshol de overwinning binnen te slepen door een fraai doelpunt: 1 – 2. De buit was binnen.

'We hebben
het niet
slecht gedaan'

Tactiek belangrijker
Trainer Bram Kot was natuurlijk niet tevreden met het verlies: "Je wilt natuurlijk altijd winnen maar de tactiek vond ik veel belangrijker. Wat moet je doen om de bal in de ploeg te houden en wat doe je als je tegenstander de bal heeft? Wat dat betreft hebben we het niet slecht gedaan."[l]