Met welke zet(ten) zorgde René Punt dat hij de partij naar zich toe kon trekken?
Met welke zet(ten) zorgde René Punt dat hij de partij naar zich toe kon trekken? Foto:

Schaakseizoen weer begonnen

BERGEN OP ZOOM - Het is september en het schaakseizoen is weer begonnen. We zullen u de nabije plannen en activiteiten van het komende seizoen aangeven.

Afgelopen vrijdag heeft voorzitter Henry Groenveld van de schaakvereniging BSV de plannen voor het komende seizoen tijdens de Algemene Ledenvergadering ontvouwd. Uiteraard heeft hij ook een terugblik gegeven op het afgelopen seizoen. Om daar mee te beginnen werden de kampioenen gefêteerd, te weten de Open Bergs kampioen Oliver de Hert, die met een miniem verschil oud-kampioen René Punt voorbleef. Dion Winterberg, het 10-jarige talent van BSV, werd kampioen bij de jeugd en onttroonde daarmee Daan Gordijn, die deze titel in het seizoen 2016 – 2017 in zijn bezit had. Meisjeskampioen werd Hebe Winterberg die Kelsey Bogers opvolgde. Bij het Rapid kampioenschap was er een gedeelte titel en wel van Angelique Osinga en René Punt. Het snelschaak kampioenschap werd met overmacht gewonnen door Angelique Osinga.

Jeugd

Bij de jeugd start het nieuwe seizoen op dinsdag 4 september. De eerste avond zullen de verschillende schakers worden ingedeeld in lesgroepen en in competitiegroepen. Voorlopig want de jeugdafdeling van BSV verwacht weer een grote toeloop van nieuwe schakers zoals ieder jaar het geval is. Verder worden de ouders geïnformeerd over de verschillende activiteiten. Nieuw is in ieder geval dat buiten de dinsdagavond bij het Juvenaat er een aparte schaakcompetitie voor jeugdschakers komt op de vrijdagavonden. Ongeveer 1 keer per maand zal er een competitiepartij worden gespeeld voor het Open Bergs jeugdkampioenschap en op de andere avonden worden de partijen besproken met ervaren seniorleden. De partijen zullen langer zijn dan de partijen op de dinsdagavonden en wel 40 minuten per persoon per partij en elke zet krijgt de speler nog 30 seconde extra. Uit ervaring is dan bekend dat de partijen maximaal 1½ uur gaan duren. Voor zowel de dinsdagavonden bij het Juvenaat van 18.30 – 19.30 als de vrijdagavonden bij de dependance van de Rijksscholengemeenschap, Rijtuigenweg, kan met zich opgeven bij jeugdleider@bozschaak.nl. Natuurlijk kan men ook bij het Juvenaat op de dinsdagavonden informatie krijgen.

Senioren

Wat de senioren betreft: vrijdag 7 september zal een wedstrijd plaatsvinden tussen de oudere en de jongere schakers van BSV. Dit is ieder jaar weer spannend en vorig jaar gewonnen door de jeugd. Daarna vinden de selectiewedstrijden plaats voor het Open Bergs kampioenschap. Men kan zich hiervoor opgeven via competitieleider@bozschaak.nl of aan de zaal op de vrijdagavond.

Komend seizoen

Komend seizoen gaat BSV met 3 teams spelen in de KNSB-competitie op de zaterdagen, ongeveer 1 keer per maand, en met twee teams in de NBSB-competitie op doordeweekse dagen, afhankelijk tegen welke vereniging gespeeld moet worden. De thuiswedstrijden op de vrijdagavonden. Ook speelt BSV met een bekerteam in de NBSB. De eerste KNSB-wedstrijd vindt plaats op zaterdag 15 september a.s. BSV 1 speelt dan in de 3e klasse F een uitwedstrijd tegen HWP Sas van Gent 3 en BSV 2 in de 4e klasse F een uitwedstrijd tegen Scheldeschaak uit Terneuzen. BSV 3 speelt in het seizoen maar 7 wedstrijden en de eerste wedstrijd zal zijn op 6 oktober 2018. BSV 1 en 2 spelen dan hun tweede wedstrijd.

Schaakproblemen

Net als vorig jaar zullen we dit jaar ook weer schaakproblemen publiceren. De eerste van het seizoen is er die oud-kampioen René Punt speelde in het zomerschaaktoernooi van Brasschaat. Hij moest het opnemen tegen een uitermate getalenteerd Belgisch jeugdspeler Berwout Heymans. Na 23 zetten van wit was er de volgende stelling ontstaan. Berwout had net Tf2 gespeeld. Met welke zet(ten) zorgde René Punt dat hij de partij naar zich toe kon trekken? [l]