Maximaal 85 schepen mogen meedoen aan de zeilwedstrijd
Maximaal 85 schepen mogen meedoen aan de zeilwedstrijd Foto:

29e editie van de 8 Uren van de Oosterschelde

SINT-ANNALAND - Watersportvereniging Sint-Annaland organiseert op zaterdag 15 september een nieuwe editie van de 8 Uren van de Oosterschelde. De jachthaven van Sint-Annaland, gelegen tussen de Oosterschelde en de Grevelingen, vormt hierbij de finishlocatie. De zeilschepen starten op vier verschillende plekken op de Oosterschelde.

DOOR REMKO VERMUNT

Dit jaar wordt alweer voor de 29e keer de 8 Uren van de Oosterschelde gehouden. Deze spannende en sportieve zeilwedstrijd trekt jaarlijks talloze deelnemers die de strategische wedstrijd met elkaar aangaan. Voor dit jaar staan er al ruim veertig schepen ingeschreven en in totaal kunnen er maximaal 85 schepen meedoen verspreid over vijf verschillende categorieën. Deelnemers starten vanaf de door hen gekozen startplaats. De vier mogelijkheden zijn de Krabbenkreek, De Val, Zandkreek of Bergse Diepsluis.

Route

Deelnemers mogen aan de hand van een rakkenkaart zelf de route bepalen. Een rak is de denkbeeldige lijn tussen twee boeien in het vaargebied. Iedere rak mag slechts twee keer gevaren worden. De finish is voor de haveningang bij Sint Annaland. De winnaar is niet per sé diegene die als eerste bij de finish is. Het jacht dat in zijn klasse de hoogst gemiddelde snelheid heeft behaald is uiteindelijk de winnaar. Zo wordt voorkomen dat een groot jacht het altijd wint van een kleiner jacht.

Winnaar

Tijdens de wedstrijd noteert de navigator of tacticus aan boord van het jacht op een lijst het raknummer, dat gevaren wordt, het merkteken van de boei aan het eind van het rak en de tijd van passeren van die boei. Om uiteindelijk precies om 18.00 uur binnen te komen in de haven dient de bemanning rekening te houden met de getijdestroom en de windrichting. Tactisch zeilen is de grootste uitdaging voor de deelnemers.

'Tactisch zeilen is
de grootste uitdaging
voor de deelnemers'

Dagprogramma

De 8 uren van de Oosterschelde begint stipt om 10.00 uur met de start op één van de vier startplaatsen. De deelnemers krijgen dan, de naam zegt het al, acht uur de tijd om zoveel mogelijk mijlen te varen. Het is de bedoeling dat alle schepen stipt om 18.00 uur finishen voor het clubhuis van Watersportvereniging Sint-Annaland. Van 18.00 tot 19.00 uur kunnen de deelnemers hun wedstrijdverklaring inleveren bij Clubhuis Buutengaets. Om 18.00 uur is ook de aanvang van een heerlijk en uitgebreid buffet. Om 22.00 uur is het tijd voor de prijsuitreiking waarna er swingend de nacht in wordt gegaan.

Kijk voor meer informatie op de website www.8uren.nl [l]

Wie legt er in acht uur tijd de grootste afstand af?