De 44-jarige Marco Noom is een veeteler in hart en nieren.
De 44-jarige Marco Noom is een veeteler in hart en nieren. Foto: Frits simons

'In overvloedige jaren moet je een voorraad aanleggen'

SINT-MAARTENSDIJK – Overal hoor en lees je van de enorme schade van de droogte van deze zomer maar voor de Thoolse veehouders valt het allemaal erg mee. Bij de meeste veehouders was er niet eens beregend en de natuur herstelde zich in enkele weken. Wel zijn de prijzen van het krachtvoer flink omhoog gegaan maar ook de verbouw van mais, voederbieten en het kuilgras herstelde zich na de droogte ook al zo snel.

DOOR FRITS SIMONS

De 44-jarige Marco Noom is een veeteler in hart en nieren. Hij woont op de ouderlijke hofstee met zijn vrouw en 3 kinderen. Van jongs af aan voelde Marco zich aangetrokken tot de rundveehouderij en hij was dan ook blij dat zijn vader na een aanvankelijk gemengd bedrijf steeds meer de kant van de veehouderij op ging. Marco studeerde na de Mavo aan de MLTS ( Middelbare Land- en Tuinbouw School) te Breda. Marco: “Ik koos bewust voor Breda omdat daar een afdeling veehouderij is.”

Quotum en fosfaat

Al jarenlang bezit Marco een veestapel van 80 à 85 koeien. Verschillende keren heeft hij zijn loopstal gemoderniseerd maar het liefst laat hij de koeien buiten lopen van april tot november. Noom: “Dat was van de zomer wel eens moeilijk want door de grote hitte bleven de dieren liever binnen.”

Hij breidde zijn veestapel niet uit toen op 2 juli 2015 het melkquotum werd afgeschaft. Wel kreeg hij later te maken met het fosfaatplafond doordat anderen wel gingen uitbreiden waardoor hij moest inkrimpen met 8,3% . Binnenkort hoopt hij fosfaatrechten af te kopen zodat hij dan weer af is van die inkrimping.

'Bij die hitte
bleven de dieren
liever binnen'

Droogte

Van de maandenlange droogte heeft Marco eigenlijk weinig last gehad. En hij is niet de enige want de andere 10 à 14 veehouders hebben dezelfde ervaring. Marco: “Dat heeft te maken met de kleigrond. Die houdt het vocht lang vast zodat het allemaal wel meeviel. Op de zandgronden is het allemaal anders want daar kan het vocht niet lang worden vastgehouden. Bovendien moet je altijd de structuur van je grond in de gaten houden en een goed rentmeesterschap ontwikkelen zodat de grond niet uitgeput wordt. In de overvloedige jaren bouw je bovendien een voorraad op van kuilgras, voederbieten en mais. Het is echt niet zo dat dit in één jaar allemaal op is. Het kan jaren mee al wordt de voedingskracht wel minder.”

De weiden, maisvelden en akkers met voederbieten en suikerbieten liggen er welvarend bij. Noom: “Wonderlijk hoe snel de natuur zich herstelt. Het enige wat wel een nadelig gevolg is van de droogte zijn de prijzen van het krachtvoer. Bij sommige producten zijn die verdubbeld.”

Prima overheidsbeleid

Subsidie van de overheid vindt Marco niet nodig: “Je bent zelf verantwoordelijk en moet tijdig maatregelen nemen. Ook vind ik dat je zelf voor de kosten op moet opdraaien als je beregent bijvoorbeeld.

'Subsidie
is niet
nodig'

Behalve veeteler is Marco ook bestuurslid van de ZLTO waar hij de belangen behartigt van de Thoolse veehouderij. Over het overheidsbeleid en in het bijzonder het beleid van Minister Schouten is Noom zeer tevreden: “Ze is deskundig en weet heel goed waar ze het over heeft. We kregen vanwege de droogte toestemming om tot 30 september mest uit te rijden en anders was dat maar tot 1 september. Geweldig toch? Zojuist presenteerde Schouten de nieuwste landbouwnota genaamd kringlooplandbouw. Geen enkel probleem: Noom doet dat al jaren.[l]