Vrijwillige molenaar Leen Verhage zag 's ochtends geen publiek verschijnen in de molen in Scherpenisse
Vrijwillige molenaar Leen Verhage zag 's ochtends geen publiek verschijnen in de molen in Scherpenisse Foto: Josien Mathlener

'Wij maken niet mee dat het rijen dik staat'

THOLEN – Afgelopen weekend konden mensen genieten van Open Monumentendag. Naast dat de deuren van duizenden monumenten geopend waren, zijn er ook tal van activiteiten georganiseerd. In de gemeente Tholen waren over diverse kernen verdeeld een 26-tal monumenten te bezichtigen.

DOOR JOSIEN MATHLENER


De Open Monumentendag trekt jaarlijks zo'n een miljoen bezoekers. Het is daarmee een van de meest geslaagde culturele evenementen in het land. Het thema luidt dit jaar 'In Europa' Daarmee sluit het aan op het Europese Jaar van et Cultureel Erfgoed. Ook binnen de gemeente Tholen wordt de Open Monumentendag omarmt en zijn er eigenaren van monumenten die met plezier de deuren voor het publiek openen. In Stavenisse was bijvoorbeeld de hofstede Den Roosentuyll, gelegen in de Oud Kempenshofstedepolder, te bezichtigen. De hoeve kende diverse eigenaren. Sinds 2002 behoort Den Roosentuyll toe aan de familie Buijs-Bakx, die de monumentale hofstee van deze titel hebben voorzien. In Tholen behoorden onder andere het kanon uit 1614 op de Kaaij en de op de voormalige vestingswal geplaatste vestingskanon uit 1809 en walkanon uit 1823 tot de bezienswaardigheden. Het eerstgenoemde bronzen verdedigingswerk is vervaardigd door Johannes Burgerhuis voor de Zeeuwse Admiraliteit. De andere twee kanonnen tegenover de parksingel komen beide uit Luik. De verdedigingswerken zijn alle dagen vrij te bezichtigen. Andere monumentale bezienswaardigheden in Tholen waren het Huis Lichtenberg, het Van Oeckelen orgel, de waterpomp, het oude stadhuis, de visperk, de Rooms Katholieke kerk, de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk en molen De Verwachting.


Molens
Andere molens die in de gemeente Tholen zaterdag waren te bezichtigen zijn Molen De Hoop in Sint Philipsland, de Standerdmolen en molen De Vier Winden in Sint-Annaland en Molen De Korenbloem in Scherpenisse. Leen Verhage, de vrijwillige molenaar van De Korenbloem, zag samen met zijn schoonzoon Peter Bijl geen bezoekers aan de deur van de in 2010 gerestaureerde maalwerktuig verschijnen.

"Met de Open Monumentendag komt er nooit zoveel publiek, maar nu is er helemaal nog niemand geweest. Met de Nationale Molendag komen er wel bezoekers, maar dit leeft hier niet zo. Hoewel, elders staat het soms rijen dik. Dat hebben wij nog niet meegemaakt. Toen de molen net gerestaureerd was, was er zat toeloop. "De vrijwillige molenaar stelde zaterdag dat het in elk geval niet aan het weer lag, maar dat mogelijk de ligging van de molen een rol speelt en het geringe toerismegehalte van het dorp. "Andere molens hier op Tholen zijn meer een blikvanger dan De Korenbloem."


Opengesteld

In de kern Oud-Vossemeer waren het Ambachtsherenhuis, de Nederlands Hervormde kerk, de Heilige Willibrorduskerk en het Smidsklokje opengesteld voor het grote publiek. In Sint- Annaland gingen ook de deuren op van Streekmuseum De Meestoof en de Hervormde kerk. Belangstellenden konden ook in Poortvliet terecht bij de Sint Pacratiuskerk en het Stoomgemaal aan het Nationaal park Oosterschelde. In Sint-Maartensdijk gingen de deuren van de Maartenskerk open voor bezoekers, maar zij konden daarnaast genieten van de schoonheid van de waterpomp op de Markt, dat wordt aangemerkt als industrieel erfgoed.

Mary de Jong uit Halsteren wilde na het bezichtigen van de waterpomp in Tholen ook die van Sint-Maartensdijk nog eens goed bekijken. "Ik ben eerder hier geweest, maar nu zie ik dat de pompen best van elkaar verschillen. Ze hebben allebei wel wat", vertelde de Brabantse terwijl ze aanstalten maakte om het volgende monument, haar eigen onderkomen, weer op te zoeken.[l]

Tot de monumentale bezienswaardigheden behoorde ook het stoomgemaal in
Poortvliet. FOTO JOSIEN MATHLENER