De klucht zorgde voor veel gelach vanuit het publiek FOTO'S FRITS SIMONS
De klucht zorgde voor veel gelach vanuit het publiek FOTO'S FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Feestweek 100 jaar St. Joseph van start

OUD-VOSSEMEER – De hilarische klucht 'Een rondje balkon voor meneer' was zaterdag een weergaloos festijn. De geheel uitverkochte zaal keek ademloos toe en barstte dan weer uit in enorme lachsalvo's. Het hoogtepunt was klokslag 12 uur toen de champagneglazen werden geheven en 100 jaar St. Joseph een feit was.

DOOR FRITS SIMONS

Precies om 19.30 uur heette Alfred Vis iedereen welkom en gaf aan dat ze voor deze jubileumvoorstelling hadden gekozen voor een echte klassieker, die zich afspeelde in het Kurhaus in Scheveningen. Hij wenst iedereen veel plezier toe.

Eenvoudig decor

De tien spelers van de klucht lieten zien dat een eenvoudig decor toch kan zorgen voor een spannende en hilarische klucht die de toeschouwers veel plezier bezorgde. Op het toneel stonden alleen een tweezitsbank, een fauteuil, twee ronde tafeltjes en een lage kast. Verder nog drie deuren en een gesloten gordijn waar later een balkon bleek achter te zitten.

Suite 650

Minister Richard de Wildert van Financiën had het allemaal keurig geregeld. Samen met zijn secretaresse zou hij een plezierige nacht doormaken in het Kurhaus. Suite 650 was gereserveerd en zijn vrouw wist van niets. Secretaresse Jeanine Wolfers had haar man ook wat wijsgemaakt. Het avontuur was net begonnen maar toen Jeanine de gordijnen opende, bleek er een lijk onder het half geopende raam te liggen. Vanaf dat moment ging alles mis want de minister wilde koste wat het koste voorkomen dat dit bekend zou worden.

'Hilarische klucht
op een eenvoudig
decor'

Biggelaar als redder in nood

Om zich uit de netelige situatie te redden, moest zijn persoonlijke assistent, Gerard Biggelaar komen. Deze keurige man kreeg de opdracht het lijk via het balkon naar een andere suite te brengen. Telkens werd er getelefoneerd door de oppas van de moeder van Biggelaar die van alles wijs werd gemaakt. Ook verscheen voortdurend kelner Harrie Kromwiel die grote fooien kreeg voor zijn bewezen diensten. De Hotelmanager gooide ook elke keer roet in het eten en Biggelaar kreeg de schuld van alles.

De bedrogen echtgenoot

Ronnie Wolfers vertrouwde niet en had een detective ingehuurd. Deze moest zijn vrouw in de gaten houden maar kwam door een ongeluk op het balkon om het leven. De hulp in de huishouding, Evelien, kwam ook vele keren onverwacht het toneel op want met haar kon je alle kanten op. Ronnie huilde van verdriet maar besloot om Biggelaar flink aan te pakken want de minister had hem wijs gemaakt dat die een verhouding met zijn vrouw had. Op dat moment bleef alleen het lijk over op het toneel en tot verbijstering van iedereen bleek de detective tot leven te komen want hij was alleen maar bewusteloos geweest. Eén van de reacties uit de zaal: “Ik lach de longen uit mijn lijf.”

Champagne

In de pauze werd een grote verloting gehouden en was het druk en gezellig. In de tweede klucht kwam alles weer op zijn pootjes terecht en daarna was er live muziek van coverband ‘Solid-6’. Precies om 12 uur werden de glazen geheven en kon men doorfeesten tot in de kleine uurtjes. 21 september wordt de klucht nogmaals uitgevoerd en op 22 september wordt de feestweek besloten met een feestelijke receptie en ’s avonds een knalfeest met coverband Stoot.[l]

Er werd gespeeld voor een uitverkochte zaal