FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK Foto: SHUTTERSTOCK

Teambuildingsuitjes: gezellig maar overbodig

Boerengolf, bowlen of escaperooms, vele bedrijven gaan er regelmatig op uit om te werken aan de teamspirit. Wat blijkt nu? Het werkt helemaal niet, zo blijkt uit onderzoek van een adviesbureau. Zo'n teamuitje is natuurlijk heel gezellig maar het verbetert de samenwerking tussen collega's geheel niet.

De alledaagse druk op de werkvloer is niet te vergelijken met die van de teamuitjes, volgens een onderzoek van een adviesbureau in groepsactiviteiten. Ervaringsdeskundige Carlos Valdes-Dapena liet een enquête rondgaan onder een grote groep teamleden. De conclusie? Aandacht voor de individuele motivatie is de basis voor een goede samenwerking, niet het onderlinge vertrouwen of een goede band met de collega's.

De grote misstap ligt bij het begrip 'samenwerken'. Volgens het onderzoek van Valdes-Dapena is het begrip veel te vaag. Het is een geïdealiseerd doel, in tegenstelling tot individueel werken. Het hebben van duidelijke maar individuele taken werkt beter. Juist omdat deze door managers en bazen zijn uitgedeeld en ze daarop worden beoordeeld. Samenwerken gaat alleen beter als de individuen zelf zien dat het een verbeterd resultaat oplevert.

Oftewel: goed vertrouwen en een sterke collegiale band helpt wel, maar het is niet het startpunt voor een goede samenwerking. De individuele motivatie van de collega's juist wel. [l] FOTO SHUTTERSTOCK