Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde mocht de jubilarissen in het zonnetje zetten FOTO FRITS SIMONS
Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde mocht de jubilarissen in het zonnetje zetten FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Vijf jubilarissen bij Thoolse brandweerposten

SINT-ANNALAND – Tijdens de jaarlijkse, gezellige bindingsavond werden zaterdag 22 september vijf vrijwilligers gehuldigd door burgemeester G.J. van de Velde de Wilde. Eén jubilaris had er 40 jaar op zitten, twee maakten de 25, één 20 jaar en één 12,5 jaar. Opvallend detail: net toen de uitreiking zou beginnen, kwam er een melding binnen voor blusgroep Stavenisse. In een oogwenk was het hele korps verdwenen.

DOOR FRITS SIMONS

Ondanks de afwezigheid begon de burgemeester toch maar aan haar speech: "Ik heb dit niet eerder meegemaakt." Ze gaf een kort overzicht van het afgelopen jaar over Zeeland in het algemeen en Tholen in het bijzonder. Er komen meer middelen voor financiën, betrokkenheid, meedenken en versteviging van de organisatie. Verder noemde ze tal van calamiteiten zoals de brand bij de uienfabriek, woningbranden, ongelukken, schuurbranden e.d. Ook werd de benoeming van Leen van der Maas tot clustercommandant en de nieuwe SAR boot Eendracht gememoreerd. De vrijwilligers werd veel roem toegezwaaid want het vrijwilligerswerk is allang niet meer vrijblijvend.

Medailles en oorkonden
Vervolgens werden de aanwezige jubilarissen in het zonnetje gezet met medailles, oorkonden en bloemen. Nico Overbeeke was 40 jaar in dienst. Nico: "Ik ben nu 61 jaar en geen mens weet hoe lang ik het nog ga doen." Jan Tiggeloven uit Tholen is al aan zijn vierde korps bezig. Na Driebergen, Zaltbommel en Nederhemert kwam hij in 2010 naar Tholen en maakte hier de 25 jaar vol: "Mijn werkgever maakte mij er destijds warm voor. Het is nu allemaal veel technischer en we zijn veel mobieler geworden. Je doet het vooral om mensen in nood te helpen. Het ergst is altijd als er slachtoffers zijn met dodelijke afloop. Wel is de opvang nu veel beter. Zijn vrouw Alide staat altijd mee op als er 's nachts brand is en is er bij als er wedstrijden en oefeningen zijn.

Maatwerk
De kersverse clustercommandant geeft in een korte rede aan waarom er "Maatwerk in de Brandweerzorg" moet zijn. "Er is schaarste aan vrijwilligers, een begrensd budget en verhoging van opkomsttijden. Daarom moet er met nieuw materiaal toch snelle beschikbaarheid komen. Ook in de gemeente Tholen moeten we daar over na gaan denken, want in 2030 moet er nog steeds een robuuste en toekomstbestendige brandweerzorg zijn."

Diploma's
De gezamenlijke korpsen mogen 10 nieuwe leden welkom heten waarvan de helft aanwezig is. Zij ontvingen uit handen van de burgemeester hun diploma's en lieten op een ludieke wijze zien hoe snel ze hun volledige uitrusting kunnen aantrekken. Rick Kwaak uit Sint-Maartensdijk werd de winnaar. Aanwas genoeg maar de burgemeester ziet verlangend uit naar de dag dat er weer vrouwen in de korpsen komen. Die korpsen krijgen een taart van haar.

Avontuur
Intussen is het korps van Stavenisse teruggekeerd en kan Marco Aarnoudse gehuldigd worden voor zijn 25-jarig jubileum. Marco: "Ik deed het destijds echt voor het avontuur. Ik had in dienst gezeten en gevaren en wilde meer uitdaging dan alleen maar 8 uur werken per dag. Het is altijd fijn om je medemens te helpen. Onvergetelijk is het moment dat er een duiker verdronk. Ik zie zijn jonge, zwangere vrouw nog naar ons toekomen. Ze schreeuwde het uit van wanhoop en verdriet." De andere jubilarissen, Dennis de Joode en Patrick de Klerck waren niet aanwezig. [l]