Mozartiade opent seizoen avondconcerten in Tholen

THOLEN - Het seizoen Avondconcerten 2018-2019 in het Oude Stadhuis in Tholen zal worden geopend met een "Mozartiade".

De organiserende Stichting Anthonie Keldermans Concerten heeft De van Swieten Society met fortepianist Bart van Oort uitgenodigd voor dit bijzondere programma dat de vele facetten van Mozart's instrumentale muziek etaleert.

Bart van Oort: Toen Mozart in 1781 in Wenen aankwam om daar het muzikale landschap voorgoed te veranderen was muziek nog een privilege voor de adel en het hof. Niet voor niets hengelde Mozart jarenlang naar de titel van Hofcomponist; uiteindelijk werd hij Kammercomponist, een mindere maar toch welkome titel. Maar Mozart was ook de eerste musicus die er in slaagde om zonder vaste betrekking helemaal in zijn eigen levensonderhoud te voorzien: hij was de succesvolste ZZP’er avant la lettre. Behalve zijn fabelachtige componeersnelheid - hij kon een compositie opschrijven terwijl hij een andere in zijn hoofd componeerde - begreep hij ook waar het publiek behoefte aan had. Zo wist hij de ene na de andere ‘tophit' te componeren. In Mozarts woorden: “... de passages voor de kenner zijn zo geschreven dat ook de liefhebber er door wordt meegenomen, al weet hij niet waarom.”

Op het programma staan o.a. een pianotrio, een strijkkwartet en zelfs een pianoconcert, in een bewerking voor vier strijkers en pianoforte. Dit concert zal plaatsvinden in het fraaie 15e eeuwse Oude Stadhuis van Tholen op vrijdag 5 oktober om 20.15 uur.

Op zaterdag 10 november zal de van oorsprong Zwitserse Ursula Dütschler, winnares van het Internationale Clavecimbel Concours te Parijs, een recital geven waarin de Franse 18e eeuwse componist-clavecinist Claude-Benigne Balbastre centraal staat. Zij zal dit programma uitvoeren op de prachtige Dulcken-copie in de Raadzaal van het Oude Stadhuis.

Het Avondconcert van zaterdag 16 maart is getiteld: "Auf dem Wasser zu singen". De Argentijnse sopraan Valeria Mignaco, begeleid door Elly van Munster op een vroeg-19e eeuwse gitaar, zal vocale muziek uit het Wenen van de eerste kwart van de 19e eeuw uitvoeren, waaronder het lied van Schubert waaraan het programma zijn titel ontleend.

Zaterdagavond 13 april zal het viool-piano duo Elise Besemer en Laurens de Man concerteren. Elise Besemer, finaliste Oskar Back Concours, en Laurens de Man, finalist Prinses Christina Concours, spelen werken uit de laat-Romantiek en het Impressionisme, uitgevoerd op een door Jean Baptiste Vuillaume in 1886 te Parijs gebouwde viool en op de Feurich-vleugel (Leipzig 1908) in de Vierschaar van het Oude Stadhuis.

Het slotconcert staat gepland op zaterdag 18 mei met een optreden van het pianoduo Daniël Wayenberg / Martin Oei.

Aanvang 20.15 uur. Kaarten kunnen worden gereserveerd via info@keldermansconcerten.nl. Zie eveneens www.keldermansconcerten.nl [l]