In april werd de vernieuwde website gelanceerd FOTO REMKO VERMUNT
In april werd de vernieuwde website gelanceerd FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Promotieplan werpt z'n eerste vruchten af

THOLEN - De promotie van de gemeente Tholen lijkt zijn eerste vruchten al af te werpen. Dat blijkt uit de tussenevaluatie van het Promotie- en acquisitieplan Tholen dat in september 2017 is vastgesteld. Nu, ruim één jaar later, wordt bekeken in hoeverre de tweejaarlijkse doelen al zijn behaald.

DOOR REMKO VERMUNT

De eerste resultaten van de inspanningen zijn veelbelovend volgens de gemeente Tholen. "In betrekkelijk korte tijd zijn veel middelen gerealiseerd. Deze kunnen nu veelvuldig worden ingezet." De gemeente had zichzelf bij het vaststellen van het Promotie- en acquisitieplan ook een doel gesteld. De komende tien jaar (vanaf 2017) moet het aantal inwoners, de werkgelegenheid en het aantal toeristen met vijf procent stijgen. Dat betekent een stijging van 0,5 procent per jaar. "Het aantal inwoners is elk moment te bepalen en het blijkt dat we dit doel ruim hebben gehaald." Op 31 december 2017 waren er 25.553 inwoners in de gemeente Tholen en het doel was om één jaar later uit te komen op 25.680. Op dit moment staat de teller echter al op 25.734 inwoners.

Resultaten

Voor het aantal banen zijn de cijfers pas beschikbaar na het einde van het kalenderjaar. "Hiervoor moeten we dus nu kijken naar de subdoelen. De uitstroom uit de uitkering is in ieder geval wel een graadmeter dat het aantal banen is toegenomen", aldus de gemeente Tholen. Ook voor wat betreft de toename van het aantal toeristen zijn de cijfers nog niet bekend. "De nieuwe cijfers zullen pas begin 2020 beschikbaar komen. Op kortere termijn zullen we ons moeten baseren op de opbrengst toeristenbelasting en het aantal banen in de sector Recreatie en Toerisme die begin 2019 weer beschikbaar komen." Ondanks dat de cijfers van de toeristen nog niet bekend zijn, heeft de gemeente Tholen al wel een snelle rekensom losgelaten op het nieuwe plan. "De extra inwoners en de afname van de uitkeringen door plaatsingen bij nieuwe bedrijven hebben een bedrag opgeleverd van 183.000 euro. Daar zijn de inkomsten van de toeristenbelasting en bestedingen van toeristen nog niet in meegenomen."

En dat lijkt een mooi eerste resultaat. De gemeenteraad van Tholen heeft in september 2017 een bedrag van 250.000 euro beschikbaar gesteld om Tholen beter op de kaart te zetten. De Stichting Tholen Beter Bekend heeft daarnaast nog eens 50.000 euro beschikbaar gesteld. Een speciaal team van zowel interne als externe deskundigen is daarmee aan de slag gegaan, met als eerste wapenfeit de lancering van de nieuwe website in april 2018. "Het resultaat van de werkzaamheden is het meest zichtbaar geworden met deze nieuwe website voor de promotie van Tholen, gebouwd rond drie sterke pijlers te weten wonen, ondernemen en recreëren. We gaan er in de komende tijd voor zorgen dat wanneer men bijvoorbeeld gaat zoeken naar 'Fietsen in Zeeland' of 'Evenementen in Zeeland' dat Eiland Tholen dan bovenaan komt te staan."

Beeldbank

Om Tholen beter te promoten is niet alleen een nieuwe website opgezet, maar er is ook een belangrijk begin gemaakt met het bouwen van een Thoolse beeldbank, met een keur aan foto's die de goede beleving van Tholen oproepen. "Hieraan is inhoud gegeven met een fotowedstrijd en een foto-expositie." Ondernemers kunnen in de toekomst gebruik maken van deze beelden, zodat bij alle uitingen Tholen op z'n mooist in beeld wordt gebracht. De vele evenementen die het afgelopen zomerseizoen werden gehouden, hebben daar positief aan bijgedragen. Een aantal van die evenementen werden ondersteund door het promotieteam, zoals Buurten bij de Boer en de Thoolse Havendagen. "Dat resulteerde in meer bezoekers dan bij voorgaande edities." De opening van het Waterpoort Weekend zorgde daarnaast voor veel free-publicity in Tholen. [l]