Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Extra detailhandel bij VesteTuin

THOLEN - De VesteTuin in Tholen kan uitgebreid worden met nog eens 600 vierkante meter. Die conclusie trekt adviesbureau BRO na een onderzoek naar de uitbreidingsmogelijkheden van detailhandel op de locatie VesteTuin. Daarbij is ook gekeken naar de gevolgen die dit heeft voor de binnenstad.

DOOR REMKO VERMUNT

De Kruidvat, nu nog gevestigd aan de Kerkstraat in Tholen, liet in 2016 al weten graag te willen verhuizen van de binnenstad van Tholen naar de VesteTuin. Destijds werd bekeken of dit mogelijk zou zijn, maar binnen de nog overgebleven 150 vierkante meters in het bestemmingsplan was dit niet mogelijk. De gemeente Tholen liet daarom een onderzoek uitvoeren door BRO.

Positief

"Op basis van de voor- en nadelen is BRO tot de conclusie gekomen dat een uitbreiding van de dagelijkse sector op VesteTuin per saldo als positief beoordeeld moet worden, ook als het een verplaatsing van een winkel uit de binnenstad betreft", aldus het rapport. Zodra de Kruidvat zich gaat vestigen bij VesteTuin wordt het boodschappencentrum volgens BRO versterkt. "Vanwege de betere bereikbaarheid wordt bovendien de kans dat consumenten voor een bezoek aan bijvoorbeeld een drogisterij het eiland verlaten kleiner." Daar kunnen zowel de ondernemers op VesteTuin als de binnenstad van profiteren. "Er is dus sprake van een positief effect." Als er geen extra detailhandel komt op VesteTuin is de kans volgens de onderzoekers groter dat mensen voor hun boodschappen naar Bergen op Zoom of elders in Zeeland gaan. Toch zeker omdat de Kruidvat waarschijnlijk sowieso niet lang meer in de binnenstad zal blijven, omdat zij tegen de nodige knelpunten aanlopen. BRO stelt dan ook voor om 450 vierkante meters toe te voegen aan het bestemmingsplan, bovenop de al bestaande 150 vierkante meter.

Binnenstad

Dat wil echter niet zeggen dat er geen actie ondernomen moet worden in de binnenstad. Als er nu besloten wordt dat er extra detailhandel in VesteTuin wordt toegestaan, dan zal deze over ongeveer 1 tot 2 jaar gerealiseerd kunnen zijn. "Om er dan voor te zorgen dat de binnenstad op tijd klaar is om de nieuwe koers te gaan varen, zullen we vanaf nu moeten starten met het uitwerken van het nieuwe plan." De binnenstad moet het in de toekomst volgens BRO over een andere boeg gooien. "Het economische functioneren van de binnenstad wordt steeds meer bepaald door een mix van detailhandel, horeca, dienstverlening, cultuur en wonen." De binnenstad moet volgens het rapport aan de slag met het verbeteren van de parkeermogelijkheden en mengvormen van detailhandel met horeca moeten worden toegestaan om de sfeer en beleving te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van een wijntje tijdens het shoppen van kleding. [l]