Vrouwen van Nu openen nieuw seizoen met vlinderpresentatie

SINT-MAARTENSDIJK- Op maandag 24 september verzorgde de heer Jos Mensen uit Etten-Leur een presentatie over vlinders als eerste bijeenkomst na de zomerstop.

Voorzitter Bets Sturris had na lange tijd zelf weer de leiding. Ze opende de avond en heette iedereen van harte welkom na de zomerstop en zei ook blij te zijn dat ze er weer stond, wat de leden bevestigden met een applaus. Verder gaf ze aan blij te zijn met de grote opkomst. Ze stelde Jos Mensen voor die gelijk begon met de prachtigste vlinders te tonen op een groot scherm. Jos Mensen is een enthousiast natuur fotograaf die met eindeloos geduld de meest bijzondere vlinders fotografeert. Maar niet alleen in de natuur, ook in zijn eigen tuin zit hij soms uren te wachten op een plaatje wat hem blij maakt. Hij kweekt bovendien ook zelf vlinders op. Hij liet het hele proces zien van eitje totdat er een rups uit komt die na verschillende keren te vervellen een pop wordt en waar uiteindelijk de vlinder weer uit tevoorschijn komt.

Prachtig

Het was prachtig te zien hoe een en ander gaat. De ene pop doet er heel lang over en hangt maanden aan een tak waaraan hij zichzelf heeft vast gezet en de andere pop heeft dat al in een paar weken voor elkaar. De mooiste vlinders zagen de dames geboren worden zoals ook de Koninginnenpage die volgens Jos Mensen de mooiste van allemaal is, maar ook de vlinders die we regelmatig in eigen tuinen zien, zoals bij voorbeeld de Atlanta, de kleine vos, de dagpauwoog, het witje of de distelvlinder.Jos Mensen is een geboren verteller en nam iedereen mee in zijn mooie presentatie. Hij vertelde ook dat de vlindermannetjes wel op drie kilometer afstand kunnen ruiken dat een vlindervrouwtje bevrucht wil worden en dat het vrouwtje na het leggen van de bevruchte eieren haar werk heeft gedaan en zelf sterft.

Vouwen

Na de pauze kregen de dames een vierkant stuk papier en werd daar op aanwijzing een mooie vlinder van gevouwen. Het was een bijzonder interessante avond. De heer Mensen werd dan ook hartelijk bedankt door de voorzitter en zei er vanuit te gaan dat iedereen had genoten. Dit werd bevestigd door een warm applaus van de leden. De voorzitter wenste tot slot iedereen wel thuis met een tot ziens in oktober. [l]