Weet u dat Oud-Vossemeer

- dat de oorsprong van het dorp te vinden is in een akte uit 1410. De graaf van Holland en Zeeland geeft dan het schorrengebied ten noorden van Tholen om bedijkt te worden.

- dat in 1434 de Kerkepolder wordt bedijkt en dat daarin het dorp Vossemeer wordt gesticht. In 1566 gaat het dorp Oud-Vossemeer heten nadat aan de overkant van de Eendracht het dorp Nieuw-Vossemeer is ontstaan.

- dat de naam van het dorp is afgeleid van de Vosvliet en van de Mare, twee brede wateren die eeuwenlang door dit gebied hebben gestroomd dat nu ingeburgerd is.

- dat er bij Oud-Vossemeer een kasteel ‘Hoogkamer’ moet hebben gestaan. Pas in 1580 wordt erover gesproken. Na 1612 wordt het niet meer genoemd. Er moet ook nog een ridderhofstede ‘het Hof te Vossemeer’ zijn geweest, die in 1577 omschreven wordt als ‘het hof met toren’.

- dat de heren van Vosmeer in 1555 de Eendracht willen afsluiten, die vroeger op hun last is gegraven. De stroom is zo in breedte toegenomen dat hun gebied in tweeën wordt gesplitst. De Rekenkamer in Den Haag en schippers protesteren bij de overheid en de afsluiting gaat niet door.

- dat in de tweede helft van de 15e eeuw er een kerk in het dorp wordt gebouwd, die aan Johannes de Doper wordt gewijd. De oudst bekende pastoor van het dorp is Johannes Witsen, wiens naam in 1493 wordt genoemd.

- dat tussen 1555 en 1557 zestien personen verbannen worden vanwege ‘de nieuwe leer’. Tijdens de Beeldenstorm brengen kapelaan en koster kelken, zilverwerk en versieringen in veiligheid.
dat in 1577 de rooms-katholieke geestelijkheid het dorp verlaat, de ontstane Hervormde Gemeente de beschikking over het kerkgebouw krijgt en dat in 1583 de eerste hervormde predikant zijn intree doet: Ephraem Jansz. Durckens.

- dat Oud-Vossemeer de volgende bezienswaardigheden heeft: de Hervormde Kerk aan de Ring, de Pastorie in de Raadhuisstraat , de Rooms-Katholieke Sint-Willibrorduskerk aan de Dorpsweg, het Ambachtsherenhuis met het Roosevelt Informatiecentrum in de Raadhuisstraat en de Korenmolen ‘De Jager’ (1850) aan de Hikseweg.

- dat de Hervormde Gemeente verschillende predikanten heeft voortgebracht, onder meer ds. I. Kievit (1887-1954), ds. P.J. Droogers (1938), ds. B. de Graaf (1939) en ds. W.C.P. Bevelander (1957-2017). Een voorrecht en tegelijk een aansporing om te bidden om arbeiders in Gods oogst, want de arbeiders zijn weinig in aantal en de oogst moet binnengehaald worden; ook uit Oud-Vossemeer!

M.D.Geuze, Sint-Annaland [l]