Echtpaar J.C.  den Ouden in St. Maartensdijk FOTO FRITS SIMONS
Echtpaar J.C. den Ouden in St. Maartensdijk FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Predikant: "Ik kon er niet meer onderuit"

SINT-MAARTENSDIJK – Toen de kerkenraad van St. Maartensdijk op bezoek was in de pastorie van Opheusden, gaven ze aan dat ze op zoek waren naar een zendeling voor hun gemeente en dorp. Het sloeg in bij J.C. den Ouden en na drie weken geestelijke worsteling kon hij er niet meer onder uit en nam hij het beroep aan.

DOOR FRITS SIMONS

J.C. den Ouden, de nieuwe predikant van St. Maartensdijk, werd geboren in 1967 in Lekkerkerk. Zijn beide ouders leefden dicht bij de Heere en dat heeft hem en hele gezin gestempeld. Den Ouden had van jongs af aan de begeerte om predikant te worden. Hij studeerde aan de Pabo maar dat was eigenlijk een vluchtweg. Hij werd onderwijzer in Nederhemert en begon direct met theologiestudie in Utrecht. Vier dagen voor de klas, één dag studeren en één dag colleges volgen. Toch lukte het allemaal door de genade van God.

'Voor al negentien beroepen had ik bedankt, maar dit beroep kon ik niet meer naast me neerleggen'

Twintigste beroep
Als eerste gemeente diende hij Rijssen 5 jaar en daarna ging hij naar Opheusden: “Ik had gedacht hier tot aan mijn emeritaat te blijven. We hadden het heel goed naar ons zin en de Geest van God werkte duidelijk. Er kwamen mensen tot een doorbraak in het geloof. Ook vonden verschillende buitenkerkelijken de weg naar de kerk. Daar heb ik niks aan gedaan maar de Heere werkte en gebruikte mensen. Hem alleen de eer! Ik wilde ook helemaal niet weg. Voor al negentien beroepen had ik bedankt, maar dit beroep kon ik niet meer naast me neerleggen. Drie weken probeerde ik er onder uit te komen maar toen werd het me toch duidelijk: God wil dat ik ga.”

Het Kruis centraal

Inmiddels woont Den Ouden met zijn vrouw en hun vier dochters in de pastorie in St. Maartensdijk. Op D.V. zaterdag 6 oktober wordt hij bevestigd door zijn broer, die de vorige predikant daar was. Op dezelfde dag doet hij intree. In de prediking staat het Kruis van Christus centraal. Daar wil hij alleen maar in roemen. In het pastoraat wil hij allereerst goed luisteren om dan pas vanuit de Bijbel te spreken. Het contact staat ook op de catechese centraal en daarom heeft hij alvast kleine groepen gevormd. Lange tijd was hij voorzitter van de landelijke zending maar daar is hij pas mee gestopt. Het zendingswerk heeft echt zijn hart en hij is volop actief in de stichting Ruchama. Samen met Ds. C. van de Berg in Ouddorp gaan ze, zoveel ze kunnen, naar de gevangenissen van Roemenië om daar het Woord van God te brengen. Uitdrukkelijk geeft Den Ouden aan dat hij er is voor iedereen. “Ze zijn allemaal van harte welkom. Als kerk hebben we een goede boodschap voor St. Maartensdijk, nl. dat er een Zaligmaker is die gekomen is om het verlorene te zoeken.”

Drama

Nog steeds lijdt Den Ouden onder de breuk van 2004 toen de Hersteld Hervormde Kerk ontstond: “Het was een drama. Ik wilde eigenlijk helemaal niet weg maar kon ook niet mee. Het is nog steeds een noodoplossing. Ik wil graag samenwerken met alle kerken en mensen die een vriend en metgezel zijn van allen die die Heere vrezen. “ Intussen beseft Den Ouden heel goed dat hij geen mens kan bekeren maar hij is blij dat God daar wel mensen voor wil gebruiken. Als grootste gevaar voor de kerk ziet hij het materialisme. [l]