Iris Heijboer, Yara Manneke en Sienna den Engelsman, de drie beste individuele dicteeschrijvers
Iris Heijboer, Yara Manneke en Sienna den Engelsman, de drie beste individuele dicteeschrijvers Foto: Josien Mathlener

School met de Bijbel wint opnieuw Jeugddictee

OUD-VOSSEMEER – Bovenbouwleerlingen van vijf Thoolse basisscholen schoven vrijdag in dorpshuis De Vossenkuil achter de schooltafels aan voor de vierde editie van het Jeugddictee der Thoolse taal. Schrijver Kees Slager uit Poortvliet schreef het dictee en las het ook persoonlijk voor aan de 20 deelnemende kinderen. De Setallandse School met de Bijbel mocht voor de tweede keer op rij de Rietje Krijger bokaal meenemen.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Het door Kees Slager geschreven dictee omvatte in twaalf zinnen de acht dorpen, vijf gehuchten en stad die onze gemeente rijk is en in een notendop enige historische achtergrondinformatie. De deelnemende basisscholen, de Eben-Haëzerschool uit Tholen, de Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland, Die Heenetrecht uit Oud-Vossemeer en de Casembrootschool en de School met de Bijbel uit Sint-Annaland, hadden elk een deelnemersafvaardiging van vier bovenbouwleerlingen. Medeleerlingen en leerkrachten toonden zich enthousiaste en strijdlustige supporters op beide tribunes in de grote zaal. De streektaal zit de schrijver van het dictee in het bloed, dus was het voor hem een eitje om de zinnen in correct dialect voor te lezen. Niet alle zinnen hoefden in zijn geheel te worden opgeschreven. Enkele woorden of een gedeelte van de zin volstond. Het jeugddictee, dat vier jaar geleden voortvloeide uit het Groot dictee der Thoolse taal om het dialect levend te houden, was voor de meeste kinderen best goed te volgen.

Petje

Het spel Petje op - Petje af volgde na het dictee. De kinderen werden door presentator Piet Potappel verzocht om de oranje petjes die op de tribunestoelen waren gelegd op te zetten. De spelformule is simpel: twee antwoorden, bij het ene antwoord houd je het petje op, bij het andere zet je het petje af. De inzet was de betekenis van een woord of uitdrukking in het dialect. Woorden als boezeloen, vuulte, knetterbiele en verrinnewere passeerden de revue. De winnaar, Damian, won het spelletje en kreeg een tas met Zeeuwse spulletjes. Vervolgens zong Potappel samen met een live combo het door hem geschreven scholenlied Eiland Thole!, op het nummer Oya Lélé van K3. Daarna was het aan iedereen op de tribune om het liedje ook mee te zingen. Ondertussen hield de jury zich bezig met het controleren van het dictee, dat best nog een lastig karwei bleek te zijn.

Scholenspel

Met de dicteedeelnemers werd traditioneel ook het scholenspel gespeeld zodat het organisatiecomité naast een individuele dicteewinnaar ook een schoolwinnaar kon aanwijzen. De vragen die de teams met het meerkeuzespel kregen voorgeschoteld waren niet mis. Want, naar welke Thoolse wielrenner is er een wielerroute vernoemd? En in welke kern op Tholen staat het hoogste bouwwerk? En hoeveel vierkante kilometer telt Tholen? Maar na een wel heel spannend scholenspel werden dan toch eindelijk de drie beste dicteeschrijver opgenoemd. Sienna den Engelsman van de Casembrootschool eindigde als derde, Iris Heijboer van de School met de Bijbel werd tweede. Met een punt verschil ging de eerste plek naar Yara Manneke van de Casembrootschool. In navolging van vorig jaar mocht de School met de Bijbel opnieuw de wisselbokaal mee naar Sint-Annaland nemen. [l]

Het winnende schoolteam van de School met de Bijbel FOTO'S JOSIEN MATHLENER