Hoe komt zwart een stuk voor?
Hoe komt zwart een stuk voor? Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Avondcompetitie en Knock-Outcompetitie gestart

BERGEN OP ZOOM - De schakers van BSV waren afgelopen week weer bij meerdere gelegenheden actief: extern in de eerste ronde van de Avondcompetitie, intern in de eerste ronde van de Knock-Outcompetitie.

Avondcompetitie

In de avondcompetitie speelt een schaakviertal tegen een viertal van een andere vereniging, op de clubavond van de thuisspelende vereniging. Maandagavond 24 september togen beide avondteams van BSV naar Roosendaal voor een wedstrijd tegen het Roosendaalsch Schaak Genootschap RSG. BSV A won met 2½-1½ van RSG A, door winst van Oliver de Hert en André van der Graaf, en remise voor Angelique Osinga. Laurens Quinten verloor zijn partij. BSV B verloor onfortuinlijk van RSG B: Bas van de Putte, Piet Bruys, Kees de Looff en Alexander van ‘t Hoff verloren allemaal hun partij. Een jammerlijke 0-4 dus.

Knock-Out

De Knock-Outcompetitie van BSV staat na enkele jaren afwezigheid dit seizoen weer terug op de agenda, in een iets gewijzigde vorm ten opzichte van de voorgaande edities. Twee schakers spelen op een avond één lange partij, waarvan de winnaar doorgaat naar de volgende ronde. Wanneer de partij in remise eindigt, spelen de schakers aansluitend een nieuwe partij, waarbij de eindtijd op de schaakklok van de vorige partij wordt gebruikt als beginstand voor de nieuwe partij. Wie de eerste partij veel bedenktijd heeft gebruikt, zal dus de tweede partij met minder bedenktijd beginnen.

In de eerste ronde, op vrijdag 28 spetember, heeft zich dit overigens niet voorgedaan: Kees de Looff won van Zouhair Tahan, Martin de Smit klopte Henry Groenveld, en Bert van der Linden toonde zich te sterk voor Alexander van ‘t Hoff. Verder zegevierde Ton van Vliet over Piet Bruys, Bas van de Putte versloeg Adry Goris, en Robert Kunst verschalkte jeugdspeler Levi Vriens. De zes winnaars gaan door naar de volgende ronde.

Aanstaande zaterdag spelen de drie zaterdagteams van BSVvanaf 13 uur hun eerste thuiswedstrijd: BSV 1 speelt tegen Middelburg 1, BSV 2 krijgt De Pion 2 uit Roosendaal op bezoek, en BSV 3 ontvangt De Baronie 2 uit Breda.

Schaakstelling

Vorige week was de schaakstelling: wit Ka2, Tc1, Lg6; zwart Ka4, Lb4, Pe3, pionnen a5 en b5. De sleutelzet is De sleutelzet is 1. Tc4, waarmee de zwarte loper gepend wordt. Op 1… bxc4 volgt 2. Lf7 mat. Verder kan alleen het zwarte paard spelen. Op iedere paardzet volgt 2. L(x)c2 mat, behalve op 1… Pf5. Dan wint wit met 2. Lxf5 bxc4 (gedwongen), 3. Lf7 mat.

De nieuwe schaakstelling is afkomstig van de 43e Wereld Schaak Olympiade, die momenteel wordt gespeeld in Georgië. De stelling komt uit de partij tussen Anne Haast (Nederland) en Lana Janzelj (Slovenië), gespeeld op 26 september 2018. Anne Haast (wit) staat gewonnen, maar geeft met haar laatste zet 32. Tae1 pardoes de partij weg. Hoe komt zwart een stuk voor? [l]