Pekelsma voor derde keer naar EK teamgym

THOLEN - Jacob Pekelsma uit Tholen, voorzitter van de landelijke technische commissie Groepsspringen van de KNGU, zal wederom als Chef de Mission fungeren tijdens het Europees kampioenschap Teamgym in Lissabon, Portugal.

Als hoofd van de delegatie vertegenwoordigd hij 3 teams uit Nederland. Een mix senior team, een mixed junioren team en een dames senioren team. Totaal een ploeg van 51 mannen en vrouwen. 36 springers, 7 coaches, 2 fysiotherapeuten, 4 internationale juryleden, waaronder Annelies van Broekhoven, trainster bij gymnastiek vereniging uit Tholen en een staf van 2 man.

Dit Europees kampioenschap wordt gehouden van 17 tot 20 oktober.

In 2014 fungeerde hij ook als hoofd van de delegatie van een Nederlands mixed senioren team in IJsland en in 2016 als HoD in Slovenië van een senioren en junioren mix team.

Teamgym is een aparte discipline binnen de gymsport en is ontwikkeld door de Europese Gymnastiek Unie. De eerste officiële wedstrijd werd in 1996 in Finland gehouden en deze wedstrijden vinden nu plaats in elk even jaar. Teamgym is begonnen met wedstrijden in de vorm van clubteams, maar is in 2010 officieel omgedoopt tot een heus Europees Kampioenschap.

Teamgym is een team discipline waarbij je in drie categorieën mee kunt doen: Dames, Heren en Mix-teams. Binnen de teamgymwedstrijden wordt er op drie onderdelen gestreden: mini-trampoline, tumbling en een vloeroefening. Binnen het team zijn het beheersen van een goede techniek, spectaculaire sprongen en teamwork belangrijk. Een team bestaat uit 8-12 personen die allemaal hun steentje bijdragen om de teamprestatie optimaal te krijgen.

Vloeroefening

Alle leden van het team nemen deel aan de vloeroefening. De vloeroefening bestaat uit een mix van dans, flexibiliteit en gymnastische en acrobatische vaardigheden. De oefening moet bestaan uit een zorgvuldige choreografie op muziek, waarbij de juryleden kijken naar de vaardigheden maar ook vooral naar de netheid en synchroniciteit. Elke oefening bevat daarnaast verschillende elementen om de oefening een uitgangswaarde te geven. De elementen die een vloeroefening moet bevatten, zijn: pirouettes, sprongen, acrobatische vaardigheden, balanselementen en een groepselement.

Mini-trampoline

Binnen het springen met de mini-trampoline zijn er twee onderdelen. Springen met het springtoestel (Pegases) en springen zonder het springtoestel. Er moeten in totaal drie sprongseries worden uitgevoerd door zes teamleden. Minimaal één van deze series is een verplichte serie, dat wil zeggen dat alle springers dezelfde sprong laten zien. De sprongseries zijn opbouwend in moeilijkheid en variëren van dubbel salto’s met schroeven tot drievoudige salto’s. Er moet ook minimaal één keer over het springtoestel gesprongen worden. Binnen het toestelturnen staat dit springtoestel ook wel bekend als de Pegases.

Tumbling

Ook bij het springen op de tumblingbaan moeten er drie sprongseries worden laten zien. De tumblingbaan is 15 meter lang. Er moet minimaal één voorwaartse serie en één achterwaartse serie zijn. Ook is er hier weer één verplichte serie. Elke serie bestaat uit minimaal drie acrobatische elementen zoals een arabier, flikflak, dubbele salto.

Een springer binnen het EK team die uit deze regio komt is Pim Piessens van UDI Bergen op Zoom. Pim zit in het junioren mix team en was ook in Slovenie van de partij.

Verder fungeert Kyra Konings al coach van het junioren mix en de dames senioren. Kyra is trainster bij UDI Bergen op Zoom en gaat Jurgen Hanssens uit Halsteren mee als fysiotherapeut van de junioren en dames senioren.

Deelnemende landen

Er is voor beide teams een kwalificatie wedstrijd. De beste 6 komen in de finale op vrijdag of zaterdag. De senioren dames moeten tegen Denemarken, Groot Brittannië, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Duitsland, Finland, IJsland en Tsjechië.
De junioren mix strijden om een finale plek tegen: Portugal, Denemarken, Groot Brittanië, Zweden, Noorwegen, Italië, IJsland, Azerbaijan en Duitsland.

De senioren mix gaan de strijd aan met IJsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Italie, Groot Brittannie, Noorwegen, Duitsland, Portugal en Finland.

Allemaal erg sterke landen, vooral de Scandinavische landen zijn de toplanden in het Teamgym.

Ook is Pekelsma bezig om het teamgym in Nederland te introduceren. Daarvoor heeft hij in samenwerking met de Europese bond een micro teamgym ontwikkeld dat in alle districten van start is gegaan. In februari is de eerste landelijke wedstrijd in Heerenveen nadat in verschillende districten een pilot is gedraaid. Afgelopen juni was er in Ahoy een grote wedstrijd waar ca 90 teams aan meededen. Ook verenigingen uit de omgeving van Tholen hebben daar aan meegedaan. Volgend jaar oktober zal Gymnastiek vereniging Olympia uit Tholen een wedstrijd in deze discipline in de Meulvliet organiseren.
Het EK team is te volgen via http://www.ekteamgym.nl/ en www.ekteamgymnederland.nl. [l]