Vuur maken met boswachter Wout Romijnders.
Vuur maken met boswachter Wout Romijnders. Brabants Landschap

WoudKamp voor echte oermensen

BERGEN OP ZOOM - Maandag 15 tot en met vrijdag 19 oktober kunnen kinderen zich inleven als echte oermensen tijdens het WoudKamp bij Bezoekerscentrum De Kraaijenberg in Bergen op Zoom. Dit bezoekerscentrum van Brabants Landschap heeft wisselende exposities over planten en dieren die leven in en rond het Markiezaatsmeer. En er worden iedere maand diverse excursies georganiseerd. Tijdens het WoudKamp wordt er vuur gemaakt, water gefilterd en brood gebakken en worden er ook nog eens hutten gebouwd.

WoudKamp

Het WoudKamp bestaat uit een hele dag stoere bosactiviteiten verrichten bij Bezoekerscentrum de Kraaijenberg onder leiding van boswachter Wout. In de herfstvakantie wordt een klein kamp neergezet boordevol activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar. Op woensdag 17 oktober wordt er een speciale mini-versie van het WoudKamp georganiseerd voor kinderen van 4-6 jaar. We gaan terug naar de natuur en alles wat daarbij belangrijk is, namelijk: vuur, water, onderdak en eten! Op een speelse en stoere manier gaan we water filteren uit het Markiezaat (en het opdrinken), alles leren over vuur en hoe je het maakt zonder aansteker, hutten bouwen om slecht weer buiten te houden en broodjes bakken. Elke dag is er plek voor 50 kinderen. (Groot)ouders zijn ook welkom, maar kunnen helaas niet deelnemen. Het bezoekerscentrum is wel geopend en je kunt deelnemen aan excursies of zelf eropuit gaan. De kinderen wordt een lunch met soep en broodjes aangeboden. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl/woudkamp.

Het KlauterWoud

Bij het bezoekerscentrum ligt het KlauterWoud. Een speel- en ontdekplek, waar kinderen volop kunnen spelen en ravotten. De gecombineerde plek is een praktische aanvulling op de theoretische leerstof die de kinderen opdoen in het educatiecentrum. Hier ervaar je de steilrand (met een hoogte van wel 12 meter!) van de Brabantse Wal pas echt. Boswachters van Brabants Landschap hebben met (omgetrokken) bomen en takken uit het bos zelf obstakels opgeworpen waar kinderen onderdoor, overheen of tussendoor kunnen klimmen, kruipen en klauteren: het ‘woud’ heeft zijn naam dus niet gestolen. Kriskras door het bos staan houtsculpturen van kunstenaar Anton Klijnsmit, die karakteristieke dieren voor het gebied uitbeelden en stevig genoeg zijn om kinderen te kunnen dragen. Ter lering staan er palen bij met daarop hun sporen / prenten. Je ziet hier onder meer een boommarter die een eekhoorn achtervolgt, een vos en een bosuil met jong.

In élke provincie unieke excursies

Het WoudKamp is één van de vele activiteiten in de Week van het Landschap, die landelijk over een periode van zestien dagen (13 tot en met 28 oktober) wordt gehouden. Brabants Landschap viert ‘De Week’ in de herfstvakantie van zondag 14 tot en met zondag 21 oktober met als locaties Orangerie Mattemburgh, Bezoekerscentrum De Kraaijenberg en Natuurpodium Brabantse Wal. Naast leuke activiteiten voor kinderen zijn er ook stoere en avontuurlijke excursies doordeweeks voor volwassen. Zoals de excursie ‘door de ogen van de nacht’ op maandag 15 en woensdag 17 oktober. Of heb je wel eens gehoord van ‘plogging’? Een workout in de natuur waarbij we zwerfafval opruimen op zaterdagochtend 20 oktober. Het complete activiteitenoverzicht is terug te vinden op www.weekvanhetlandschap.nl. [l]