De SGP wil roken onder jongeren ontmoedigen
De SGP wil roken onder jongeren ontmoedigen Foto:

Rookvrije zone rond basisscholen Tholen

THOLEN - De voltallige gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het idee van de SGP-fractie om het volledige gebied binnen Masterplan Tholen aan te wijzen als rookvrije zone. Dat betekent dat er in het gebied rond de (basis-)scholen, zwembad en de toekomstige speeltuin niet meer gerookt mag worden.

DOOR REMKO VERMUNT

De SGP-fractie wil dat er meer bewustwording gecreëerd wordt bij kinderen en jongeren over de risico's van roken. "De SGP ziet het als taak van de overheid om de gezondheid van haar burgers waar zij kan te bevorderen en te stimuleren", aldus de SGP. Daarom diende Kees Knulst (SGP) afgelopen donderdag tijdens het bespreken van de gezondheidsnota een motie in. Hierin werd het college van burgemeester en wethouder verzocht om in het gebied rond scholen, zwembad en eventueel de toekomstige speeltuin Buutvrij, gelegen binnen 'Masterplan Tholen, bewustwording te creëren.

Schadelijk effect

"Zoals in de commissie aangegeven, willen wij de gezondheidsnota die zojuist is behandeld aangrijpen om met een concreet voorstel handen en voeten te geven aan de taak van de overheid om de gezondheid van haar burgers te bevorderen, waar dat nodig en mogelijk is", stelde Knulst. Omdat in het gebied rondom de scholen veel kinderen geconcentreerd zijn, vraagt de fractie vooral om een aanpak in dit gebied. "Gezien het schadelijke effect op de gezondheid en het negatieve voorbeeldgedrag dat van roken uitgaat, pleiten wij voor een stevige inzet van de gemeente op bewustwording met betrekking tot rookgedrag in dit gebied. In dit verband wijs ik er ook op dat de directies van de betreffende scholen zonder uitzondering graag zien dat rookgedrag rond de scholen wordt ontmoedigd en zelfs beperkt."

'De overheid
moet vooral niet
betuttelen'

Verbod
De SGP-fractie wil echter geen verbod of beperking opleggen. "De overheid moet vooral niet betuttelen, maar mag en moet wel maatregelen nemen die de publieke gezondheid beschermen en bevorderen. Zeker als het gaat om onze jongste burgers." Met de motie wordt het college dan ook opgedragen om te onderzoeken of het gebied als 'rookvrije zone' bestempeld kan worden, zonder er een verbod aan te verbinden. Daarnaast wordt het college gevraagd om met een voorstel naar de Raad te komen hoe in het gebied op een zichtbare en nadrukkelijke wijze bewustwording kan worden gecreëerd m.b.t. rookgedrag en de schadelijke effecten daarvan voor de kinderen en jongeren die zich in dat gebied bevinden.

De volledige gemeenteraad kon instemmen met deze motie. Het college moet nu dus aan de slag met et onderzoek hoe zij dit plan verder inhoud kunnen geven. [l]