Bij HEMI Winkelinrichting kreeg het Koningspaar een rondleiding door Rien Koopman FOTO'S REMKO VERMUNT
Bij HEMI Winkelinrichting kreeg het Koningspaar een rondleiding door Rien Koopman FOTO'S REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Koningspaar bespreekt unieke en bovenal Thoolse onderwerpen bij streekbezoek

SINT PHILIPSLAND - Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten dinsdag een streekbezoek aan de gemeente Tholen. Het koningspaar begon het streekbezoek in Schouwen-Duiveland en werd vanaf daar per politieboot naar Anna Jacobapolder gebracht, waar ze werden opgewacht door honderden inwoners.

DOOR REMKO VERMUNT

Bij aankomst kreeg het koningspaar een bloemetje overhandigd namens Esther Oudesluijs en Giovanni Zwirs uit Sint-Maartensdijk. Beiden waren op de dag van het streekbezoek jarig; Giovanni werd zes jaar oud en Esther negen jaar. Volgens burgemeester Ger van de Velde - de Wilde is er geloot wie de bloemen mocht overhandigen. "Want er zijn nog meer mensen jarig vandaag."

Zoete aardappelen
Na de nodige handjes geschud te hebben, begon het streekbezoek in Restaurant 't Veerhuis. Daar ging het koningspaar onder andere in gesprek over landbouw. Zo mocht landbouwer Adrie Albregtse vertellen over de verschillende proeven die hij doet om nieuwe gewassen te kweken. Zo is Albregtse in Poortvliet bezig met de kweek van zoete aardappelen. Iets waar de koning wel nieuwsgierig naar is. Zo wilde hij onder andere weten of daar wel een markt voor is. Volgens Albregtse is dat zeker het geval, gezien de vele import van zoete aardappelen. De koningin wilde juist weten of er nog meer proeven worden gedaan of dat het blijft bij zoete aardappelen. "We proberen van alles, ik heb ook pinda's geprobeerd en rijst. Je merkt dat door de klimaatverandering tropische gewassen hier ook een kans van slagen hebben, maar we blijven proeven doen."

Zoete of zilte teelt

Ook het onderwerp zoete of zilte teelt kwam aan bod. Een onderwerp dat de koning, gezien zijn achtergrond als waterspecialist, goed ligt. Volgens de koning moet je bij deze discussie niet per landbouwer gaan kijken, maar per eiland of zelfs groter. "Tholen heeft dan wel voldoende zoet water, maar dat geldt niet voor heel Zeeland." Volgens de koning moet er voldoende overleg plaatsvinden. Iets wat Hendrik-Jan ten Cate namens de ZLTO alleen maar kan bevestigen. Nog voor het gesprek goed en wel op gang kwam, moest het koningspaar echter al weer weg. Na nog een korte presentatie van twee studenten over zoete, zilte en zoute teelt vertrokken koning Willem-Alexander en koningin Maxima naar Sint-Annaland.

Burger centraal

Tijdens twee korte gesprekken kreeg het koningspaar alles te horen over burgerinitiatieven, nieuwe zorgconcepten, mantelzorg en de integratie van statushouders. De bewoners van zorgcentrum De Schutse hadden in ieder geval de tijd van hun leven. Zij zaten allemaal in de zaal én buiten zodat ze een glimp van het koningspaar op zouden vangen. Willemien van Dijke (Kunstkamer Holland Huis), Ruud Muijt (Speeltuin Buutvrij) en Cees Timmermans (Bieb in de buurt) mochten vertellen over hoe zij ervoor zorgen dat voorzieningen in hun dorp op peil blijven. Ook een statushouder mocht kort met het koningspaar spreken. "Het is een grote eer dat ik hier mag zijn." Zij vertelde over hoe ze naar Nederland is gekomen en dat ze nu graag iets voor anderen wil betekenen, omdat ze zelf zoveel hulp heeft gehad van vrijwilligers. Volgens koningin Máxima is ze dan ook een goed rolmodel. "Ik doe m'n best. Het is in ieder geval fijn dat ik zo'n fijn land als Nederland mag wonen."

Ondernemerschap

Last but not least was Tholen-Stad aan de beurt met een bezoek aan HEMI Winkelinrichting. Hier kregen de koning en koningin een rondleiding door het bedrijf met aansluitend een korte bedrijvenmarkt waar uitsluitend ondernemers van het eiland hun product mochten presenteren. Allemaal mochten ze kort vertellen wat ze doen en waarom dat bijzonder is. Het streekbezoek werd afgesloten met een kort gesprek over ondernemerschap en onderwijs. Bij het vertrek van de koning omstreeks 15.45 uur, kon hij enkel melden dat hij een 'fantastische dag' had gehad. [l]

De bewoners van de Schutse hadden de dag van hun leven