De klimaattafel werd meteen even uitgetest FOTO REMKO VERMUNT
De klimaattafel werd meteen even uitgetest FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Lekker kliederen met de Klimaattafel

THOLEN - Veertien natuurouders hebben afgelopen week kennisgemaakt met de nieuwe klimaattafel. Een cadeautje van de provincie Zeeland aan de gemeente Tholen. De klimaattafel kan door natuurouders gebruikt worden om kinderen iets te leren over klimaatverandering, wateroverlast en wat we daar zelf tegen kunnen doen. Daarnaast kan de klimaattafel ook gebruikt worden tijdens dorpsbijeenkomsten.

DOOR REMKO VERMUNT

Twee natuurouders, Digna van Poortvliet en Renée Bijl, zijn begin dit jaar naar Middelburg afgereisd om uitleg te krijgen over de Klimaattafel. Sindsdien zijn zij aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een lespakket om vooral kinderen van de groepen 4 en 5 uitleg te geven over klimaatverandering. "We hebben het eerst thuis uitgeprobeerd bij onze eigen kinderen", vertelt Renée Bijl. "Klimaat is natuurlijk een moeilijk woord voor kinderen, dus we hebben even opgezocht wat klimaat nou precies betekent. Klimaat is het weer in een gebied voor een langere periode. Dat is iets wat kinderen wel begrijpen, want ze horen hun ouders natuurlijk vaak genoeg over het weer praten."

Neerslag

Het lespakket bestaat onder andere uit een filmpje waarin de kinderen uitleg krijgen over waarom het zoveel regent in Nederland. Ook wordt er even stilgestaan bij wat die neerslag allemaal met een stad of dorp doet, zoals straten die blank staan, kelders die onder water komen te staan en landbouwers die te maken krijgen met een bedorven oogst. Neerslag vormt dan ook het hoofdthema bij de klimaattafel. "Kinderen merken zelf ook dat het steeds vaker en steeds harder regent." Dat niet alleen de gemeente en het waterschap stappen moeten ondernemen om die hevige neerslag op te kunnen vangen, laat de klimaattafel duidelijk aan de kinderen zien. "Spelenderwijs laat je aan de kinderen zien welke acties we zelf kunnen nemen om water op te vangen."

Zichtbaar effect

De klimaattafel bevat bij aanvang een soort klein dorpje, waarbij alles verhard is. Er is geen gras in de tuinen en er liggen normale straten. "Met de gieter laat je het regen in het dorpje en de kinderen kunnen meteen zien wat voor effect dat heeft, want de straten komen blank te staan." Door aan het gemaal te draaien, laat je zien hoe er water weggepompt kan worden. "Maar, we kunnen meer doen." Zo bevat de klimaattafel ook een waterberging die vanzelf volloopt als je hem openzet. "Maar dat is vooral wat de gemeente en het waterschap kunnen doen. Als we nu eens een verharde tuin omruilen voor een tuin (spons). Dan zie je dat het meteen effect heeft op de waterstand." Door een aantal verharde tuinen om te wisselen door sponzen, zie je het water zichtbaar afnemen. "Zo laat je de kinderen zien, dat het niet goed is om je hele tuin te verharden."

Gemiste kans

De natuurouders kregen van kinderen te horen dat hun papa geen tuin wil. "Op dat moment kunnen we ook laten zien wat voor effect het heeft als je bijvoorbeeld grind in je tuin legt." Door de wegen en parkeerplaatsen te vervangen voor speciale constructies neemt het waterpeil nog meer af. "Zo zie je dat we een hele hoop kunnen doen om die extreme neerslag op te vangen", aldus Renée Bijl. "Ik wist niet eens dat je dit soort parkeerplaatsen kon aanleggen", stelt één van de aanwezige natuurouders meteen. "Is dit ook gebruikt bij de aanleg van de parkeerplaatsen bij Zwembad de Spetter", wil een ander weten. "Anders is dat een gemiste kans." Desondanks zijn de natuurouders positief over de klimaattafel. "De kinderen kunnen lekker kliederen met water, dat is fantastisch." George Koenders mist alleen wel de effecten van een gescheiden rioolstelsel, een natuurouder mist de impact van bomen. "Je kan de tafel zelf nog uitbreiden", legt Bijl uit. "Voor de groepen 4 en 5 wilden we ons hierop focussen." [l]