Weet u dat Sint Philipsland.....

SINT PHILIPSLAND - Weet u dat Sint Philipsland, dat de naam Sint Philipsland verschillende dingen kan betekenen: het dorp, het (schier)eiland, de kerkelijke gemeenten, enz.

Dat de naam Sint Philipsland komt van Philips de Goede, hertog van Bourgondië (1433-1467), maar ook hertog van Brabant en graaf van Holland en Zeeland. Zijn dochter Anna van Bourgondië neemt het initiatief tot de bedijking van dit schorrengebied en zij noemt het naar haar vader (1487).
Dat op 5 november 1530 dorp en eiland in de golven verdwijnen door de zware stormvloed ‘Sint Felix Quade Saterdag’ en twintig inwoners verdrinken.
Dat in 1645 een nieuw eiland Sint Philipsland wordt bedijkt, dat lang uit één polder bestaat.
Dat in de 17e eeuw twee keer een dam wordt aangelegd tussen Sint Philipsland en Tholen, die in 1663 en in 1671 doorbreekt. Een derde poging wordt niet uitgevoerd.
Dat het eiland in 1859 een schier (‘bijna’) eiland wordt door de verbinding met het vasteland van Noord-Brabant door de Slaakdam, die in 1861 doorbreekt, maar in 1884 opnieuw wordt aangelegd.
Dat het dorp Sint Philipsland de volgende bezienswaardigheden heeft: de Hervormde Kerk aan de Kerkring, het kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeente in de Achterstraat en het voormalig Raadhuis aan de Kerkring.
Dat het eiland pas in 1668 een Hervormde Kerk krijgt: een zaalkerk met een langwerpige achthoekige plattegrond. Een mooi voorbeeld van de protestantse kerkarchitectuur van de 17e eeuw.
Dat de beweging van de Hattemisten haar oorsprong vindt in Pontiaan van Hattem, hervormd predikant op het eiland van 1672-1683.
Dat Sint Philipsland sinds de komst van het Evangelie geen eiland zonder Heiland is. ‘Omdat Hij uw Heere is, buig u voor Hem neer’ (Ps.45:12). Van harte aanbevolen!

M.D.Geuze, Sint-Annaland