Ga jij de strijd aan bij het Thools Dictee?
Ga jij de strijd aan bij het Thools Dictee? Foto:

Negende editie Thools Dictee

ANNA JACOBAPOLDER - Inwoners van de gemeente Tholen kunnen op vrijdag 2 december weer deelnemen aan een nieuwe editie van het 'Groot dictee der Thoolse taal'.

DOOR REMKO VERMUNT

Steeds minder mensen spreken en schrijven het dialect van de streek. Om de streektaal op het eiland Tholen te promoten wordt ieder jaar 'het Groot dictee der Thoolse taal' gehouden. Deze negende editie van het Groot dictee wordt gehouden in Ons Dorpshuis in Anna Jacobapolder. Inmiddels hebben zo'n twintig kandidaten zich aangemeld voor het dictee. De jongste deelnemer is veertien jaar oud en de oudste is 91 jaar.

De schrijver van het dictee van dit jaar is Gert-Jan Boudeling, die geboren en getogen is in dit kleinste dorp van de Gemeente Tholen. Hij zal het dictee ook voorlezen. "Traditioneel spelen we het spel 'Petje op/Petje af' waarbij de betekenis van een Zeeuws woord of uitdrukking moet worden geraden." Zanger en oud-inwoner Jan van de Velde zal daarnaast twee keer een optreden verzorgen. "Iedereen die het Thools dialect een warm hart toedraagt kan deelnemen aan het Groot dictee der Thoolse taal."

Aanmelden

Aanmelden kan nog via de website www.thoolsdictee.nl [l]