Zwart geeft mat in drie zetten
Zwart geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

BERGEN OP ZOOM - Bij BSV is vrijdagavond 26 oktober de twee kwalificatieronde van het Open Bergs Schaakkampioenschap afgerond. Ook werd er die avond tegen een team van De Pion gespeeld in de Avondcompetitie.

In de kwalificatieronden van het Open Bergs streden 12 schakers om 3 plaatsen in finalegroep A. In de eerste kwalificatieronde werden al 6 schakers uitgeschakeld.

In kwalificatiegroep A won Bart van Kasteren afgelopen vrijdag van Peter Kraaijeveld. In kwalificatiegroep B eindigde de eerste partij tussen Henry Groenveld en Bert van der Linden twee weken geleden in remise, de tweede partij werd vorige week gewonnen door Henry Groenveld. In kwalificatiegroep C won Ton van Vliet afgelopen vrijdag van Robert Kunst.

De drie winnaars voegen zich bij de 7 spelers die op grond van hun rating direct zijn geplaatst voor de sterke finalegroep. De overige deelnemers spelen in een zwakkere finalegroep. Binnenkort maakt de competitieleider de indeling binnen de finalegroepen bekend.

Avondcompetitie

In de avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond speelde het viertal van BSV A tegen De Pion B uit Roosendaal. Op het eerste bord blunderde René Punt in het eindspel zijn loper weg, waarna hij meteen opgaf. Oliver de Hert won op bord twee een paar pionnen, waarna zijn tegenstander al snel opgaf. Op bord 3 speelde Pieter-Jan Demmers een felle aanvalspartij, en trok de partij naar zich toe dankzij drie verbonden vrijpionnen in het centrum. Henry Groenveld gaf zijn tegenstander de keuze tussen mat of materiaalverlies, waarna deze opgaf. Hiermee werd het eindresultaat gehaald: een 3-1 winst voor BSV A.

De wedstrijd van BSV B werd op verzoek van de tegenstanders uitgesteld.

Schaakstelling

De schaakstelling van vorige week kwam uit een partij tussen Sam Loyd en Charles Moore, gespeeld in 1876. Wit Kh1, Dc4, Te1, Th3, Pe5, Ph4, pionnen a2, g2 en h2. Zwart: Kh7, Db2, Ta6, Tf8, Lc8, Pc7, pionnen a5, b7, f4 en g7. Wit geeft mat in maximaal 3 zetten met het spectaculaire 1. De6, waarna er mat dreigt door 3 verschillende zetten: 2. Pf5, 2. Phf3 en 2. Phg6. Zwart kan de witte dame op 3 manieren slaan, maar steeds volgt een van de hiervoor genoemde zetten, waarna zwart een zet later mat staat. Ook op alle andere mogelijke zetten van zwart geeft wit mat in nog maximaal 2 zetten.

Hoe geeft zwart in de nieuwe schaakstelling mat in maximaal 3 zetten? [l]