wit zet en wint materiaal
wit zet en wint materiaal

Jeugdschaken in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - In dit artikel zullen we berichten van zowel het reguliere schaak op de dinsdagavond bij het Juvenaat, Pater Dehonlaan, als ook het Open Bergs Jeugdkampioenschap op vrijdagavonden bij de dependance van ’t Rijks aan de Rijtuigenweg.

Iedere week vinden er bij het Juvenaat schaaktrainingen als ook schaakwedstrijden voor de jeugd plaats tussen 18.30-19.30 uur. Die schaakwedstrijden zijn o.a. de strijd om het Bergs Jeugdkampioenschap, bekerwedstrijden en nog allerlei andere activiteiten.

Bij de trainingen wordt gebruik gemaakt van de Stappenmethode waarbij in kleine groepjes de leerlingen de schaakkunst wordt onderwezen. Op dit moment zijn de niveaus van stap 1 tot en met 5 bezig. De hele methode gaat tot stap 6 en BSV hoopt dat volgend jaar ook een niveau 6 kan worden gestart. Op dit moment zijn er 4 leerlingen met stap 5 bezig en binnenkort waarschijnlijk 6 leerlingen.

In de strijd om het Bergs jeugdkampioenschap is de eerste periode bijna afgelopen. In totaal voeren 3 periodes tot het uiteindelijke jeugdkampioenschap. De vraag is wie kampioen Dion Winterberg zal opvolgen.

Het ziet er overigens naar uit dat Dion zelf de grootste kans daarop heeft. Hij leidt in de Koningsgroep met 4 punten uit 4 partijen. Tweede is Levi Vriens met 2 uit 3. In de Torengroep heeft Tom Keijzer enorm uitgehaald met 5 uit 5. Hij is daarbij al zeker van promotie naar de Koningsgroep. Om de tweede ticket zijn nog in de strijd Tano van Schilt met 3 uit 4 en William van Heerebeek met 2½ uit 4. In de Lopergroep heeft ook Tijn Hoedelmans enorm huisgehouden en zal met een score van 5 uit 5 volgende periode in de Torengroep spelen. Een goede kandidaat om hem daarin te volgen is Evalijne van Schilt. In de Paardgroep is Wessel Jansen kampioen met 4½ uit 5 en verzekerd van promotie naar de Lopergroep. Sammie van Hooijdonck is een mogelijke tweede promotiekandidaat. In de Piongroep staat Saphyra van Kasteren bovenaan met 3 uit 3 gevolgd door Olivier Boer met 2 uit 3. Waarschijnlijk promoveren ze naar de Paardgroep.

Komende dinsdag wordt met het zogenaamde Risk-schaken, schaken met een opdracht, een gezelligheidsavond gehouden.

Inmiddels is ook de eerste ronde van het Open Bergs Jeugdkampioenschap gehouden. Iedere drie à vier weken wordt er een partij gespeeld. In totaal 8 ronden. De tweede ronde zal plaatsvinden op vrijdag 2 november a.s. De eerste ronde leverde vijf koplopers op, ieder met 1 punt uit 1 wedstrijd, en wel Dion Winterberg, Mees Schillemans, Martijn van Eekelen, Levi Vriens en Wouter Kunst. Er wordt op dit toernooi in tegenstelling met het Bergs jeugdkampioenschap met een tijdslimiet gespeeld. De spelers hebben voor de hele partij 40 minuten per speler, maar krijgen er bij iedere zet die ze doen nog 30 seconden erbij. Ook moeten de partijen genoteerd worden. Er wordt ook een toernooiboek bijgehouden van de gespeelde partijen. Behoorlijk serieus dus. Maar ook zeer leerzaam.

Een paar ouders hebben zich ingeschreven voor de schaakcursus die tegelijkertijd plaats vindt met het toernooi. Voor deze cursus is nog plaats voor senioren. Belangstellende kunnen zich vrijdag 2 november om 19.45 uur melden bij de dependance van ’t Rijks aan de Rijtuigenweg.

We geven jullie verder het schaakprobleem in het diagram mee. De opgave luidt, hoe wint wit materiaal? Dit is een voorbeeld van een opgave zoals bij de jeugd in stap 3, methode van Wijgerden, kan voorkomen. [l]