V.l.n.r. Nelly Potappel, Riek Bijl en Corrie Bos FOTO FRITS SIMONS
V.l.n.r. Nelly Potappel, Riek Bijl en Corrie Bos FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Zonnebloem brengt al twintig jaar zon bij de mensen

SINT-ANNALAND – Zonnebloem Scherpenisse e.o. bestaat op 19 oktober 20 jaar en daarom is er feest. De vrijwilligers Nelly Potappel, Riek Bijl en Corrie Bos waren er al die jaren bij. Ze kijken terug op al die mooie jaren maar ook vooruit. Zolang ze kunnen, gaan ze ermee door.

DOOR FRITS SIMONS

Fons Dickens van Zonnebloem plaatste 20 jaar geleden een oproep voor het stichten van een afdeling op Scherpenisse en omstreken. Tien vrijwilligers gaven zich op en in de Haestinge in St. Maartensdijk werd op 19 oktober 1998 de vereniging opgericht.

Krukels met krentenbrood

Er werd een bestuur gevormd en Nel van Vliet werd de eerste voorzitter, Nettie Neele 1e secretaris, Diny Snijders de 2e secretaris en Riek Bijl de eerste penningmeester. Nelly, Riek en Corrie: “We deden het voor het goede doel om anderen te helpen maar we hebben er ook altijd zelf van genoten. Onze gasten waren en zijn nog altijd mensen met een lichamelijke beperking, eenzamen en langdurig zieken. “ Als de dag van gisteren herinneren de dames zich de eerste bijeenkomst in een boerderij waar een aantal ruimtes gebruikt werden voor bijeenkomsten. “We hadden zelf de krukels geraapt en overal voor gezorgd. We waren met 17 en het was het gezelligste uitje wat we ooit gehad hebben. Later kwamen we bijeen in het Holland Huis in Scherpenisse en ’t Ouwe Raedhuys in Poortvliet. Nu gaan we al jaren voor bijna alles naar De Zeester bij Scherpenisse. Jenny Goudzwaard zorgt daar al die jaren voor alles en is onze grootste steun en sponsor. Als er iemand in het zonnetje gezet mag worden, is het Jenny wel.” Daar zijn alle drie de dames het helemaal over eens.

Voortdurende groei

Het begon met 17 maar nu komen er al 90 gasten. Er is een gastenstop ingevoerd want anders kunnen de vrijwilligers het allemaal niet meer aan. Reclame was nooit nodig want de gasten maakten zoveel reclame van mond tot mond dat er steeds meer kwamen. Enkele gasten die er vanaf het begin bij waren en nog steeds komen, zijn Trijn Deurloo en Henk Mol. Allerlei herinneringen worden opgehaald.

“We hebben het meest gelachen om één van de gasten die nog nooit krukels had geproefd. Zonder een naald te gebruiken, stopte hij de hele slak met zijn huisje in zijn mond. Het verschil met vroeger is dat we toen veel meer zelf alles deden en klaar maakten. Nu geven we het veel meer uit handen aan Jenny maar we staan haar wel in alles bij.” Behalve de krukels met krentenbrood waren er de V&D ochtenden, de bezoeken aan Intratuin in kerstsfeer en natuurlijk het St. Nicolaasfeest. “Nooit hoorde je toen iemand over Zwarte Piet. Die hoorde er gewoon bij.”

Huidige activiteiten
Het jaar begint altijd met een gezellige bingo. Rond Pasen is er de krukelmaaltijd. In mei volgt dan de bijeenkomst met de Zonnebloem van Tholen en in de zomermaanden natuurlijk een dagreisje. Na de zomer volgt dan nog Intratuin, St. Nicolaas en de kerstviering. Het jubileum wordt op 30 oktober gevierd en als altijd wordt het weer een gezellige boel. Eén van de leukste dingen is altijd het playbacken van de vrijwilligers. Het programma van de dag is verder nog geheim. [l]