Gemeente Tholen zet in op uitbreiding van de bestaande windmolenparken
Gemeente Tholen zet in op uitbreiding van de bestaande windmolenparken Foto:

Tholen zet in op duurzame energieprojecten

THOLEN - De gemeente Tholen wil de komende jaren extra gaan inzetten op duurzame energie zoals windmolens en zonneparken. Op deze manier draagt de gemeente z'n steentje bij aan het behalen van de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen. De gemeente heeft een aantal projecten uitgekozen waar de komende tijd extra op ingezet gaat worden. In het eerste kwartaal van 2019 worden overige initiatieven beoordeeld.

DOOR REMKO VERMUNT


De gemeenteraad van Tholen heeft op 12 oktober 2017 een beleid vastgesteld rondom duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Naar aanleiding van dit beleid zijn er bij de gemeente Tholen verschillende initiatieven binnengekomen voor de aanleg van zonne- en windparken. Volgens een gemeentewoordvoerder gaat het hierbij om plannen waarvan alleen de locatie nog maar bekend is. "Omdat het niet wenselijk/mogelijk is om alle initiatieven tegelijk in behandeling te nemen heeft het college een aantal initiatieven aangewezen die passen binnen het gemeentelijk beleid en die nu verder uitgewerkt kunnen worden."

Windparken

Op dit moment kent Tholen drie windparken: Windpark Noordpolder (Sint-Maartensdijk), Windpark Wissewind (Sint Philipsland) en het Eneco windmolenpark (Sint-Annaland). De gemeente Tholen wil onder andere extra inzetten op de windparken in Sint-Maartensdijk en Sint Annaland en de gemeente ziet kansen voor de dorpsmolen in Sint Philipsland. Zo heeft bijvoorbeeld Zeeuwind al aangegeven dat zij willen onderzoeken of het bestaande windpark Noordpolder uitgebreid kan worden.

Eisen

In het beleid dat in 2017 is vastgesteld heeft de gemeenteraad niet alleen eisen opgenomen waaraan de zonne- en windparken aan moeten voldoen, maar er is ook in opgenomen dat de opbrengst van de windmolens voor een deel terug moet vloeien naar de inwoners. Minimaal 25 procent van de opbrengst van deze nieuwe windturbines moet worden ingezet voor de duurzaamheid en leefbaarheid van het dorp. Daarnaast werd besloten dat zoekgebieden voor windenergie in een straal van maximaal 700 meter moeten liggen rondom bestaande windparken.

Zonneparken

Niet alleen de uitbreiding van windmolenparken staat op het verlanglijstje van de gemeente Tholen. Ook wordt er de komende tijd ingezet op uitbreiding van het zonnepark Ceresweg in Tholen, het initiatief Koningin Julianastraat te Tholen, het initiatief Boomdijk Tholen en het initiatief Veerweg Tholen. In het eerste kwartaal van 2019 gaat de gemeente de overige aanvragen weer beoordelen. Daarbij wordt meteen een prioritering aangebracht op basis van ruimtelijke inpassing, geschiktheid van de bodem en capaciteit op het netwerk.

Megamolens

Hoewel de gemeente Tholen extra wil inzetten op duurzame energie, is er onlangs ook onrust ontstaan door de opschaling van windmolens in de Auvergnepolder bij Bergen op Zoom. Energiebedrijf Innogy wil de acht kleinere windmolens die hier staan, vervangen voor vier grotere exemplaren. De windmolens van tussen de 210 en 230 meter hebben voor de nodige onrust gezorgd in Tholen, omdat deze goed zichtbaar zullen zijn voor Tholenaren. De CDA-Statenfractie heeft daarom vragen gesteld aan de Gedeputeerde Staten. "Het CDA vindt het belangrijk dat er voor gezorgd wordt dat Zeeuwse inwoners kunnen bouwen op het beleid wat in Zeeland is vastgesteld."

Voor Zeeland geldt immers dat voor kleine initiatieven lokaal draagvlak via het gemeentebestuur van groot belang is. "Hoe wordt hier mee omgegaan als net over de provinciegrens/landsgrens dergelijke initiatieven ontstaan en is het college bereid om interprovinciale afstemming te organiseren voor de grensgebieden? En dus ook de bovenstaande problematiek met de provincie Noord-Brabant en betrokken gemeentes te bespreken?", wil het CDA weten. [l]