Deelnemers Groot Dictee met de jongste deelnemer Sven Goedegebuure op de voorgrond.
Deelnemers Groot Dictee met de jongste deelnemer Sven Goedegebuure op de voorgrond. Foto: Frits Simons

Louise van Gorsel wint opnieuw het Groot Dictee

ANNA JACOBAPOLDER – De negende editie van het Groot Dictee der Thoolse Taal is succesvol verlopen. Alle negen kernen van de gemeente Tholen zijn aan de beurt geweest. In het dorpshuis van Anna Jacobapolder deden afgelopen vrijdag 21 deelnemers mee. De zaal was helemaal gevuld met supporters en met troubadours, verloting en een Zeeuws woordenspel was het een genoeglijk samenzijn met het ene doel: Houd het Thoolse dialect in ere.

DOOR FRITS SIMONS

Gemeenteraadslid Jaap Hage heette als presentator iedereen welkom en was benieuwd waar de tiende editie volgend jaar gehouden zou worden omdat alle kernen aan de beurt waren geweest. Na de aandacht gevestigd te hebben op de vele sponsoren gaf hij het woord aan Gert-Jan Boudeling die het Groot Dictee ging voorlezen.

Groot Dictee der Thoolse taal
Het was inderdaad een groot dictee bestaande uit 20 zinnen. De inhoud was geheel gewijd aan Anna Jacobapolder. Het voorlezen viel nog niet mee want alle zinnen werden 5 tot 8 keer voorgelezen en diverse keren werd hij geïnterrumpeerd door de deelnemers om een zin of een gedeelte ervan nog een keer te lezen. De deelnemers gaven dan ook te kennen dat het allemaal moeilijk was.

Jongste deelnemer
De jongste deelnemer was de 14-jarige Sven Goedegebuure uit Sint-Annaland: "Het dialect is echt je eigen taal en ik zou het jammer vinden als dat verloren ging. Ik vind het leuk om mee te doen en heb al eerder een keer het jeugddictee gewonnen. Het reglement en de oude dictees heb ik goed doorgenomen. Het zou goed zijn als er op de basisscholen meer aandacht aan het dialect besteed werd. Eigenlijk zou Zeeuws net als Fries een taal moeten zijn." Sven zit in Middelharnis op school in VWO 2.

Petje op/Petje af
De helft van de deelnemers maar ook de medewerkers aan het festijn kwamen vooral uit Anna Jacoba Polder zelf. Voorlezer en opsteller van het dictee is er geboren en getogen maar ook troubadour Jan van de Velde is er geboren. Samen met Martine Westerbroek zorgde hij voor prachtige Zeeuwse liedjes die hij zelf geschreven en gecomponeerd had. De meeste indruk maakte zijn laatste lied: Lou van Thijs over het leven van een lokale stroper. Terwijl de jury alle dictees driftig nakeek, was er ook een leuk spel met Zeeuwse woorden en uitdrukkingen. Iedereen kon meedoen door te kiezen uit twee antwoorden met de pet op of de pet af. Na een hele serie opdrachten kwam Jaco Goedegebuure al winnaar uit de bus. De vele sponsoren hadden ook gezorgd voor mooie prijzen bij de verloting wat allemaal veel plezier opleverde.

Einduitslag
De avond kwam tot een spannend hoogtepunt toen de jury binnenstapte met de uitslag. Het bestuur van de stichting Jacqueline Hommel, Anja Neele en Mirella Goedegebuure hadden er veel werk aan gehad alsook aan de organisatie. Jaap Hage gaf aan dat alleen de eerste drie winnaars bekend werden gemaakt en dat de anderen alles mee naar huis kregen. Als derde was geëindigd Simone Guiljam met 41 fouten. De tweede plaats was voor de jonge debutant Sven Goedegebuure met 38 fouten en de winnaar van 2018 was evenals vorig jaar Louise van Gorsel uit Oud-Vossemeer. Vanzelfsprekend werden de winnaars in de bloemen gezet en kon Louise de trofee weer meenemen.[l]

Winnares Louise van Gorsel met wethouder Frank Hommel die de prijzen uitreikte FOTO'S FRITS SIMONS