Afbeelding
Foto:

Spreekangst overwinnen: zo doe je dat

Presenteren voor een grote groep mensen. De ene collega kan het met alle gemak, de ander staat bibberend en bevend zijn verhaal te vertellen. Sta jij ook met zweethandjes voor de groep? Met deze tips is dat verleden tijd.

Natuurlijk is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Als je zeker bent van wat je wilt vertellen, zijn de zenuwen vaak al minder. Zorg daarom ook voor een goed stappenplan. Zet eens op een rijtje wat je allemaal wil vertellen. Het zorgt niet alleen voor een compleet verhaal, je kent de tekst dan ook beter. Zo kom je al een stuk zelfverzekerder over. Thuis oefenen kan daarom ook zeker geen kwaad.

Tijdens de presentatie

Het moment is daar, je staat voor de groep en alle ogen zijn op jou gericht. Blijf dan vooral ademhalen en de ademhalingsoefeningen. Gewoon via de neus in, via de mond uit. Hierdoor blijf je niet alleen rustiger, je stem klinkt dan ook helderder en luider. Je publiek zal je dankbaar zijn. Beeld ook vooral je collega's niet in hun onderbroek in. Het lachwekkende beeld leidt misschien wel af, maar je verliest connectie met je publiek. Kijk daarom vooral naar iets prettigs, hierdoor kom je tot rust.

Niet alleen

Weet dat je niet alleen bent, zelfs de grootste artiesten hebben angst om voor het publiek te staan. Zo moest Adele vaak overgeven voor een optreden. [l] FOTO SHUTTERSTOCK