Er moet een nieuwe vleugel worden aangebouwd
Er moet een nieuwe vleugel worden aangebouwd Foto:

Groen licht voor ontwerp Brede School Tholen

THOLEN - De stuurgroep Brede School heeft afgelopen week ingestemd met het definitieve ontwerp voor de brede school die in het voormalige Westerpoortcollege aan de Abraham Beeckmanlaan in Tholen gerealiseerd gaat worden. Dat heeft de gemeente Tholen bekendgemaakt.

DOOR REMKO VERMUNT

De Brede School in Tholen moet huisvesting gaan bieden aan de vier basisscholen CNS De Regenboog, SBO De Veste, Eben Haëzerschool en OBS Ter Tolne. Naast de scholen vestigen zich ook zes maatschappelijke partners in het pand, waaronder de bibliotheek, GGD, Zo Kinderopvang, een jeugdzorgspecialist, een kinderfysiotherapiepraktijk én een logopedist.

Ontwerp

In het definitieve ontwerp, waar alle partijen nu akkoord mee zijn gegaan, wordt het pand inpandig verbouwd en uitgebreid met een nieuwbouwvleugel. De Brede School wordt verder wel als één complex gebouwd. De installaties worden centraal aangestuurd en zodanig gezoneerd dat alle gebruikers ook in hun domein zelfstandig kunnen functioneren. Het pand wordt verder voorzien van een zogenaamde WKO-installatie (Wartme Koude Opslag) en zonnepanelen om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken.

Kosten

De totale kosten voor de Brede School komen bij dit ontwerp uit op ongeveer 13,4 miljoen euro. De gemeenteraad heeft in eerdere fasen al 10,8 en 2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Er moet nog een besluit worden genomen over het tekort van 600.000 euro. "De uiteindelijke stichtingskosten kunnen pas bepaald worden wanneer het werk is aanbesteed aan de hand van het technisch ontwerp (TO). De komende maanden wordt het TO uitgewerkt en in de markt gezet."

'Van het buitenterrein wordt een deel in gebruik gegeven aan Buutvrij'

Verdeling kosten

Dat is niet het enige wat de gemeente Tholen de komende tijd moet regelen. Ook moet er een speciale Vereniging van Eigenaren worden opgericht voor de schoolbesturen en de gemeente Tholen. Daarmee wordt weer een speciaal onderhoudsfonds opgericht waarmee gezamenlijke kosten binnen het gebouw betaald gaan worden. "De verrekening vindt naar evenredigheid plaats op basis van het aantal vierkante meters bruto vloeroppervlakte. Dit geldt ook voor de verrekening van de jaarlijkse servicelasten, waaronder de energiekosten." Voor de kosten in de eigen domeinen en het buitenterrein worden later afspraken gemaakt. De ruimten voor de maatschappelijke partners worden door de gemeente verhuurd. De aula en het atrium worden beschikbaar gesteld aan alle gebruikers. "Van het buitenterrein wordt een deel in gebruik gegeven aan speeltuinvereniging Buutvrij."

Infrastructuur

De komende tijd wordt tevens hard gewerkt aan de aanleg van de openbare infrastructuur. De hoofdroute naar de Brede School wordt via de Zoekweg. Daarnaast komen er twee secundaire ontsluitingen via de wijken Stadzicht en de Molenvlietsedijk. Alleen bevoorradingsverkeer van de Brede School, Sport- en gemeenschapscentrum Meulvliet en TV Eegedima mag via de Abraham-Beeckmanlaan. "De secundaire ontsluitingen worden ook voorzien van parkeervakken, maar hebben een geringere capaciteit. Aan de zijde van Stadzicht komt een keerlus en aan de zijde van Molenvlietsedijk een kiss&ridestrook."

Bekrachtiging

De schoolbesturen van de vier basisscholen en de gemeente Tholen bekrachtigen deze mijlpaal op 4 december door de ondertekening van de documenten. [l]

De vier basisscholen zijn akkoord met het definitieve ontwerp