Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde is tevreden met het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022
Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde is tevreden met het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 Foto:

Politie zet in op ondermijnende criminaliteit

THOLEN - Ondermijnende criminaliteit, het creëren van een veilige buurt voor iedereen, gezamenlijke aanpak van zorg en veiligheid en een adequate voorbereiding op calamiteiten. Dat zijn in een notendop de speerpunten waar de politie en de gemeente Tholen de komende jaren op in gaan zetten."Met dit gezamenlijk integraal veiligheidsplan is voor 8 gemeenten de brug gebouwd tussen de doelen en het tot stand brengen daarvan, met een prominente plaats voor onze lokale keuzes", aldus de burgemeester.

DOOR REMKO VERMUNT

Burgemeester Jacques Niederer (Roosendaal) heeft afgelopen week als voorzitter van het district De Markiezaten, waartoe ook de gemeente Tholen behoort, het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 voor het district De Markiezaten toegelicht. "Als je kijkt naar de misdaadcijfers van de afgelopen jaren, dan zie je dat er gestaag een afname zichtbaar is", vertelt burgemeester Niederer. In de eerste drie maanden van 2015 vonden er 8.339 misdrijven plaats in dit district. Dit jaar zijn er in de eerste drie maanden 'slechts' 6.833 misdrijven gepleegd.

Aangifte

"Er wordt vaak gezegd dat die afname te wijten is aan het feit dat mensen geen aangifte meer doen", stelt korpschef Rens van den Oever. "Maar, dat idee wil ik meteen afvlakken." Volgens Van den Oever is het namelijk bijna onmogelijk om vanuit verzekeraars een financiële vergoeding te krijgen, als je geen aangifte hebt gedaan. "Dus zodra er ingebroken is bij iemand, of zodra je in het ziekenhuis ligt vanwege een vechtpartij, dan moet je om de schade te kunnen verhalen aangifte doen."

Ondermijning

Een van de aandachtspunten voor de komende jaren is de ondermijnende criminaliteit, oftewel de onderwereld en de bovenwereld die in elkaar overlopen. Een voorbeeld hiervan is dat de politie actief keukentafelgesprekken houdt met agrarische ondernemers in het buitengebied. "Boeren die besluiten om te stoppen met hun bedrijf hebben vaak lege stallen. Het gebeurt regelmatig dat zij benaderd worden door mensen uit de onderwereld om die stallen te verhuren. Voor de boeren levert dat een leuk bedrag op, maar vaak wordt de stal daarna gebruikt voor drugsgerelateerde zaken." De boeren hebben vaak zelf geen toegang meer tot de stallen, maar zijn wel de pineut als er een inval wordt gedaan. "Wij proberen de mensen te waarschuwen en we proberen die boeren weerbaar te maken tegen dit soort figuren."

High Impact

Daarnaast wordt natuurlijk ook ingezet op High Impact Crimes, zoals bijvoorbeeld woningovervallen, straatroven en inbraken. "Iedere inwoner moet zich veilig kunnen voelen. Daar zetten we ons voor in. Dit doen we samen met scholen, jongerenwerk, (wijk)agenten, brandweer, boa's, buurtpreventie, wijkteams, bewoners en vele anderen." Desondanks heeft de politie wel te maken met een substantiële uitstroom van medewerkers. "We doen hard ons best om mensen te vinden, maar er staat wel spanning op de manschappen die beschikbaar zijn. Er wordt vaak gedacht dat we tijd over hebben, maar we hebben eigenlijk tijd tekort. Dus als we iets moeten oppakken, is het vaak ook de vraag: wat laten we dan (tijdelijk) vallen?" [l]