Wit geeft mat in twee zetten
Wit geeft mat in twee zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Open Bergs en Zaterdagcompetitie schaken

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV werd vrijdag 23 november de tweede finaleronde gespeeld van het Open Bergs Schaakkampioenschap, op zaterdag 24 november werd geschaakt tegen andere verenigingen in de externe competitie.

Open Bergs

Vrijdagavond werden zes partijen gespeeld voor het Open Bergs Schaakkampioenschap. In finalegroep A speelden Henry Groenveld en Ton van Vliet remise. In finalegroep B1 won Kees de Looff van Hamid Hussain, en Jan Haverhoek van Alexander van ‘t Hoff. In finalegroep B2 won Pieter-Jan Demmers van Bert van der Linden, terwijl Piet Bruys en Peter Kraaijeveld remise overeenkwamen. Wesley Hopmans won verrassend van Ton Hertogs. De andere partijen uit deze ronde worden de komende weken ingehaald.

Zaterdagcompetitie

In de zaterdagcompetitie speelden de drie BSV-teams een thuiswedstrijd. Nadat in de vorige ronde, op 3 november, alle teams verloren hadden, was er nu goede hoop op betere resultaten.

BSV 1 speelde tegen Overschie, op papier een team van vergelijkbare sterkte. Helaas pakte het op de schaakborden heel anders uit. Marcel van Herck won zijn partij, Edwin van Dongen speelde remise. Dat waren de enige punten: Arjon Severijnen, Tony Peleman, Erwin Kalle, Lars van Dort, en de invallers Oliver de Hert en Henry Groenveld verloren allemaal. Na deze 1½-6½ nederlaag staat het team op plaats 8 in een poule van 10.

Het tweede team van BSV speelde tegen ZSC, een combinatieteam van de schaakverenigingen van Zierikzee en Scherpenisse. Een week eerder waren er op vrijdagavond al twee partijen gespeeld: remise voor Martin de Smit en verlies voor René Punt. Zaterdag won alleen Bas van de Putte, terwijl Adry Goris en René Paardekam remise speelden. Alexander Bruschke, Peter Kraaijeveld en Hamid Hussain verloren hun partij. BSV 2 verloor dus met 2½-5½, en staat nu op plaats 7 in een poule van 10.

BSV 3 ontving het eerste team van SVO, dat helemaal uit Oisterwijk naar Bergen op Zoom was gereisd. Die reis was niet tevergeefs: de Oisterwijkers gingen met een flinke winst naar huis. Bij BSV 3 won geen enkele speler, en alleen Ronny Liekens, Robert Kunst en Pieter-Jan Demmers haalden remise. Een 1½-6½ nederlaag voor BSV dus, waardoor het team op de laatste plaats blijft staan.

Op zaterdag 15 december spelen de BSV-teams een uitwedstrijd.

Schaakstelling

De vorige stelling was: Wit: Kc1, Dh7, Td1, Th1, Lc4, Pd5, Ph4, pionnen 12, b2, e3, f2, g2, g5. Zwart: Kf8, Dc6, Ta8, Te8, Lc8, Lg7, Pd7, pionnen a5, b5, d6, d4, f7, g6. , met als opdracht: wit geeft mat in 4 zetten. Wit bereikt die winst met 1. Pxg6+ fxg6 2. Dg8+ Kxg8 3. Pe7++ Kf8 4. Pxg6 mat.

In de nieuwe stelling geeft wit mat in twee zetten. [l]