Weet u dat Anna Jacobapolder...

Weet u dat Anna Jacobapolder...

...dat de naam Anna Jacoba komt van de vrouw van Willem Frederik del Campo, die in 1847 een polder met een oppervlakte van 869 hectare aan het eiland Sint Philipsland hechtte.

…dat deze polder eerst tot de gemeente Bruinisse behoorde en in 1858 bij de gemeente Sint Philipsland werd gevoegd.

…dat het dorp aan één van de polderwegen ontstond en aanvankelijjk ‘Aan de Noordweg’ werd genoemd.

…dat onder de nieuwe bewoners van de polder veel afgescheidenen van de Nederlandse Hervormde Kerk waren. Voor hen werden er regelmatig kerkdiensten gehouden in een vergaderlokaaltje – gebouwd door W.F. del Campo – dat onder andere daar voor verhuurd werd.

…dat in 1988 het veer tussen de buurtschap De Sluis, die tot Anna Jacobapolder behoort, en de buurtschap Zijpe na 88 jaar uit de vaart ging. De Philipsdam maakte het veer overbodig.

…dat het dorp Anna Jacobapolder de volgende bezienswaardigheden heeft: de voormalige Gereformeerde Kerk aan de Langeweg; de voormalige Openbare Lagere School aan de Langeweg; en de Zeeuwse Eendenkooi, een kreek met oevers die ooit behoorde tot het grote stroomgebied van de Oosterschelde.

…dat de Gereformeerde Kerk in 1878 is ontstaan en dat het kerkgebouw aan de Langeweg in 1895 in gebruik werd genomen. In 1959/1960 werd er een nieuwe kerk gebouwd.

…dat er na de komst van ds. Jacobus Verhave in 1888 een geestelijke opleving in het dorp plaats vond.

…dat dr. Marinus Johan Arntzen (1912-2014), van 1948-1952 predikant van de Gereformeerde Kerk alhier, over deze periode geschreven heeft in zijn autobiografie ‘Een theologenleven in woelige tijden’, Barneveld, 2004.

…dat Anna Jacobapolder waarschijnlijk het jongste dorp van de gemeente Tholen is – de Benjamin van het dorpengezin – en daarom veel liefde van de andere dorpen nodig heeft. Bovenal de liefde van God die nooit vergaat!

M.D.Geuze, Sint-Annaland. [l]