Zwart aan zet wint
Zwart aan zet wint Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Rapidcompetitie, Open Bergs en NBSB-Beker

BERGEN OP ZOOM - Vrijdagavond 30 november werd bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV de eerste voorronde van de interne Rapidcompetitie gespeeld, en werden er 4 partijen voor het Open Bergs ingehaald. De avond tevoren speelde een BSV-team in de Noord-Brabantse Bekercompetitie.

Rapidcompetitie

Vrijdagavond won Piet Bruys de eerste voorronde van de interne Rapidcompetitie met 4½ punt uit 5 partijen. Hamid Hussain volgde op een half punt, Pieter-Jan Demmers legde beslag op de derde plaats. Ton Hertogs en Bas van de Putte werden gedeeld vierde, Wesley Hopmans droeg de rode lantaarn.

Door deze voorronde te winnen heeft Piet Bruys zich als eerste geplaatst voor de finaleronde van de finaleronde; andere finalisten dienen zich te plaatsen in de twee resterende voorronden.

Open Bergs

Vrijdagavond werden er ook vier uitgestelde partijen gespeeld voor het Open Bergs Schaakkampioenschap. In ronde 1 van groep A won Erwin Kalle van André van der Graaf, en René Paardekam won van Bart van Kasteren. In ronde 1 van groep B1 won Robert Kunst van Alexander van ‘t Hoff. In ronde 2 van groep A speelden Martin de Smit en Angelique Osinga remise.

NBSB-Beker

In de Bekercompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond spelen viertallen van Brabantse schaakverenigingen een knock-outcompetitie tegen elkaar: de winnaar gaat door, de verliezer valt af. Nieuw is de B-Beker, voor teams waarvan spelers een maximale rating van 1700 mogen hebben. In deze B-beker speelde BSV donderdag 29 november in Zundert tegen het team van De Raadsheer voor de eerste ronde. De vier spelers namens BSV, Ton Hertogs, Pieter-Jan Demmers, Wesley Hopmans en Alexander van ‘t Hoff verloren allemaal hun partij. Hiermee is BSV uitgeschakeld voor de B-beker. In de A-beker voor sterkere spelers speelt BSV nog wel mee, dat team hoefde de eerste ronde nog niet in actie te komen.

Schaakstelling

In de vorige stelling, wit: Kc3, Dd5, Pb2, pionnen e3 en g2; zwart: Ka5, Dg3, Tf6, Lb5, pion g7, moest wit mat geven in twee zetten. Wit wint met 1. Pc4+. Zwart heeft nu maar twee zetten. Op 1... Ka6 wint 2. Da8 mat, op 1… Ka4 geeft wit mat met 2. Dd1.