Op verschillende plaatsen zijn al maatregelen getroffen om de wateroverlast tegen te gaan
Op verschillende plaatsen zijn al maatregelen getroffen om de wateroverlast tegen te gaan Foto: Remko Vermunt

Gemeente neemt stappen tegen wateroverlast

THOLEN - Op verschillende plekken in de gemeente Tholen is de afgelopen tijd hard gewerkt aan onder andere de bestrating om wateroverlast in de toekomst tegen te gaan. Dat heeft de gemeente laten weten. Het gaat onder andere om het verlagen van verschillende stukjes achterpad, trottoirs en bermen.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente heeft hiervoor een aantal specifieke locaties aangegeven, zoals de Schoolstraat in Poortvliet; Boswei in Stavenisse; Stoofdijk in Stavenisse; Doornikstraat / Botlandstraat in Oud-Vossemeer; Albert Schweitzerstraat in Sint-Maartensdijk en de Huijgenstraat in Sint-Annaland.

'Door klimaatverandering vallen er vaker en hevigere buien dan voorheen'

Wateroverlast

De gemeente Tholen kampt al langer met problemen rondom wateroverlast. Eerder dit jaar kondigde de gemeente al werkzaamheden aan in Sint-Annaland die er voor moeten zorgen dat er geen water meer de huizen in loopt bij hevige regenbuien. Dit betrof onder andere de Hoenderweg in Sint-Annaland. Zowel in, als na de zomervakantie werd hier de weg heringericht. Zo werd het wegprofiel flink aangepast, zodat het water via de Hoenderweg en het verlaagde parkeerterrein van de Wellevaete aan de Langeweg afstroomt naar de Winkelzeese watergang.

Maatregelen

De afgelopen jaren gebeurt het regelmatig dat huizen, straten en tuinen onder water komen te staan als gevolg van extreme neerslag. "Door klimaatverandering vallen er tegenwoordig vaker en hevigere buien dan voorheen, met name in de zomerperiode. Dit heeft op enkele plaatsen, zoals bijvoorbeeld Tholen en Sint-Annaland, recent tot flinke wateroverlast geleid", stelt de gemeente. De komende jaren worden dan ook op meerdere plaatsen maatregelen getroffen om de kans op wateroverlast te verminderen. "Voorbeelden van zulke maatregelen zijn het verlagen van wegen, stoepranden en (gedeelten van) plantsoenen. Zo kan overtollig hemelwater dat niet via het riool afgevoerd kan worden wel via deze 'nieuwe laagtes' veilig naar omliggende sloten afstromen."

Klimaattafel

Hoewel de gemeente Tholen zelf de nodige maatregelen neemt om wateroverlast tegen te gaan, kunnen de inwoners ook zelf aan de slag om het wateroverlast tegen te gaan. Eind oktober hebben de natuurouders nog een klimaat- en watertafel gepresenteerd. Hoewel dit eigenlijk bedoeld is voor kinderen, kunnen ook volwassenen hier nog een hoop van leren. De klimaattafel bevat bij aanvang een soort klein dorpje, waarbij alles verhard is. Er is geen gras in de tuinen en er liggen normale straten. "Met de gieter laat je het regen in het dorpje en de kinderen kunnen meteen zien wat voor effect dat heeft, want de straten komen blank te staan." Door aan het gemaal te draaien, laat je zien hoe er water weggepompt kan worden. "Maar, we kunnen meer doen."

Zo bevat de klimaattafel ook een waterberging die vanzelf volloopt als je hem openzet. "Maar dat is vooral wat de gemeente en het waterschap kunnen doen. Als we nu eens een verharde tuin omruilen voor een tuin (spons). Dan zie je dat het meteen effect heeft op de waterstand." Door een aantal verharde tuinen om te wisselen door sponzen, zie je het water zichtbaar afnemen. "Zo laat je de kinderen zien, dat het niet goed is om je hele tuin te verharden." De natuurouders kregen van kinderen te horen dat hun papa geen tuin wil. "Op dat moment kunnen we ook laten zien wat voor effect het heeft als je bijvoorbeeld grind in je tuin legt." Door de wegen en parkeerplaatsen te vervangen voor speciale constructies neemt het waterpeil nog meer af. "Zo zie je dat we een hele hoop kunnen doen om die extreme neerslag op te vangen", aldus Renée Bijl. [l]