Een bosje bloemen voor de beste Koksopleiding van Nederland FOTO REMKO VERMUNT
Een bosje bloemen voor de beste Koksopleiding van Nederland FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Felicitaties van Kammeijer voor 'Beste koksopleiding'

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Yvonne Kammeijer heeft een bosje bloemen overhandigd aan Coert van den Maagdenberg en Alexander Modderman van het Zoomvlietcollege. "Mij is ter ore gekomen dat jullie de beste koksopleiding van Nederland zijn geworden en daar zijn wij als gemeente erg trots op", liet de wethouder weten.

Volgens Alexander Modderman, teamvoorzitter van de koksopleiding, is het ieder jaar weer spannend. "Het is net als met de Michelinsterren, je wil toch weten hoe je hebt gescoord." Op 14 december kwam het verlossende woord toen de Keuzegids mbo officieel naar buiten werd gebracht. De school is dan ook erg trots, maar niet alleen de koksopleiding heeft goed gescoord. "De bedieningsopleiding hier is vierde geworden van heel Nederland en de opleiding van AV- en Podiumtechniek in Bergen op Zoom is derde geworden."

Oordeel
Zodra een opleiding een 7,5 of hoger scoort, mogen zij zichzelf een topopleiding noemen. "Vorig jaar waren we al een topopleiding, toen behaalden we de tweede plaats. En nu zijn we dus nog een plaatsje gestegen", vertelt afdelingsmanager Coert van den Maagdenberg. De Koksopleiding is beoordeeld op twee belangrijke zaken. Eén is de studententevredenheid. "Er wordt een enquête gehouden onder de leerlingen waarin ze gevraagd wordt naar de lessen, docenten, begeleiding, kwaliteit, sfeer, etc." Die score telt voor 75 procent mee. De overige 25 procent wordt gevormd door het diplomaresultaat. "Oftewel, hoeveel leerlingen hun diploma halen, maar ook hoeveel leerlingen doorgaan van leerjaar één naar leerjaar twee."

Hecht team
De goede score komt volgens Van den Maagdenberg vooral door het hechte team van docenten. "We hebben een goed team met veel docenten die nog in de praktijk werken, maar die daarnaast ook een docentenopleiding hebben gevolgd. Daarnaast zijn we een kleine locatie, waardoor de docenten alle leerlingen kennen. Bovendien delen we allemaal dezelfde passie."

Leerlingen
Op dit moment kent de koksopleiding in Bergen op Zoom zo'n 200 tot 250 leerlingen. Verspreid over de drie niveau's/leerjaren van kok, zelfstandig kok en leidinggevende in de keuken. [l]