Afbeelding
Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Cees en Marlies

BERGEN OP ZOOM – 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Voor deze aflevering ging ik langs bij Cees Slokkers en Marlies Jonkergouw. Samen coördineren zij de Schuldhulpmaatjes op de Brabantse Wal.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Op het hoogtepunt van de crisis hield de Evangelische Alliantie een symposium met de vraag wat de kerk kon doen om mensen in financiële nood te helpen. Later werd daaruit Schuldhulp maatje opgezet. Een organisatie die vrijwilligers inzet om mensen te begeleiden om uit geldproblemen te komen. In 2011 werd de afdeling op de Brabantse Wal opgezet. Sindsdien zetten 20 tot 25 vrijwilligers zich in om te helpen. In 2017 waren er 70 gezinnen die hulp ontvingen.

Problemen aanpakken

"Wij zijn geen officiële schuldhulpverleningsorganisatie", stelt Marlies. "Wij zijn ondersteunend voor de mensen zelf. We kijken en denken mee, maar de mensen zelf houden de verantwoordelijkheid en de regie." Cees vult aan: "Schuldhulpmaatjes gaan uit van de zelfredzaamheid van mensen." Met die insteek gaat een maatje zo'n 3 tot 6 maanden bij een gezin aan de slag. "Dan bekijken we hoe het ervoor staat", licht Marlies toe, "Als we geen vooruitgang boeken, begeleiden we mensen naar officiële instanties. Maar vaak zijn problemen in zo'n tijd al goed aan te pakken. Een goede motivatie is daarbij belangrijk."

Gelovig

De stichting komt voort uit de Evangelische Alliantie, maar niet alle maatjes zijn gelovig. Marlies: "Wij doen het om onze naasten te helpen. Dat wordt ons meegegeven door ons geloof. Andere maatjes hebben andere beweegredenen. Daar heb ik diep respect voor. Zij willen zo graag mensen helpen, dat het ze niet uitmaakt dat dat via een kerkelijke organisatie gebeurt." "De mensen die we helpen hoeven zich niet bij de kerk aan te melden", lacht Cees,"die vraag krijgen wij weleens. Wij helpen iedereen, zonder onderscheid."

Moeilijke keuzes

In hun positie komen Cees en Marlies bij veel mensen over de vloer die het heel moeilijk hebben. Dat gaat hen niet in de koude kleren zitten. "Zeker als het om gezinnen met jonge kinderen gaat. Ik ben wel eens bij mensen thuis geweest, die hadden nog geen geld voor een kleedje. Die zaten letterlijk op de beton. Dan kriebelt het al snel om meer te doen dan je kan." Een maatje komt soms ook voor moeilijke keuzes te staan. Cees herinnert zich zo'n geval: "Ik heb wel eens een gezin geholpen en dat ging heel goed. Tot in de opslag van de flat een wietplantage werd gevonden. Het hele gezin is op straat gezet. Wisten vader en moeder er allebei van? Of is de helft van het gezin de dupe geworden?" [l]

Wat vindt u mooi aan Bergen op Zoom?


Cees: "Het is een mooie stad, mede te danken aan de locatie. De Brabantse Wal is een uniek stukje Nederland. En de variatie in bewoners van de stad is ook geweldig." Marlies: "En dat geldt nog meer voor de natuur."


Wat zou u willen veranderen?

Marlies: "Je loopt hier zo van de stad, naar het water, de bossen in. Dat gaat als vanzelf. Dat gebeurt niet tussen de bevolkingsgroepen. Je krijgt niet makkelijk contact met elkaar." Cees: "Daar sluit ik me bij aan. We zouden meer bruggen moeten bouwen."