Annamarie Thomas leert jongeren schaatstechnieken FOTO HANNEKE MARCELIS
Annamarie Thomas leert jongeren schaatstechnieken FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Clinics op de ijsbaan vallen in de smaak

BERGEN OP ZOOM - De clinic van oud-wereldkampioene Annamarie Thomas en Cor Soons kon woensdag 27 december rekenen op veel enthousiaste deelnemers. Op een speelse en leuke manier spijkerden de twee schaatsers de schaatstechniek van de jeugd die de baan bezocht bij.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Ze zijn al vier jaar langs een vast duo op de Bergse Kerstijsbaan: Cor Soons en Annamarie Thomas. Cor Soons is voorzitter van schaatsvereniging de Striene uit Breda, waar oud-wereldkampioene Annamarie Thomas jonge talenten traint. "Via Cor kwam ik een paar jaar geleden bij de kerstijsbaan in Bergen op Zoom terecht", legt Thomas uit. "En de reacties zijn ieder jaar weer leuk, dus ik kom altijd graag weer terug."

Clinic

Wanneer Thomas en Soons de baan betreden, hebben ze beiden al snel een groep geïnteresseerden om zich heen die graag naar de lessen van de schaatsers luisteren. Met simpele, leuke oefeningen proberen Thomas en Soons de bezoekers van de ijsbaan op een slimme manier te motiveren hun schaatstechniek te verbeteren. "Met wat kleine tips kun je al grote verschillen maken. Dat begint al bij hoe ze de schaatsen aan hebben gedaan", legt Soons uit. "Soms is het aantrekken van de veters al genoeg om iemand veel beter op zijn schaats te krijgen." Zowel Soons als Thomas zijn enorm enthousiast over de clinics op het ijs van de Kerstijsbaan. "Schaatsen is één van de belangrijkste dingen van mijn leven. Het is zeventien jaar mijn topsport geweest", legt Annamarie Thomas uit. "Er is dan ook weinig leuker dan andere mensen ook enthousiast krijgen over de sport."

Toegankelijk

De clinic van Thomas en Soons was voor alle bezoekers van de ijsbaan toegankelijk. Inschrijven was niet nodig. "Met de inschrijflijsten zijn we twee jaar geleden gestopt," legt Soons uit. "We merken dat dat veel beter werkt. Iedereen die zin heeft om mee te doen aan een oefening of spelletje kan dat vrijblijvend doen." Dat de clinics geliefd zijn onder de Bergenaren, is goed te zien. De baan stroomt al snel vol wanneer de laagdrempelige lessen van de topschaatsers van start gaan.

IJSTIJD!

Tijdens de clinic hadden Thomas en Soons ook een momentje ingepland waarop jongeren tussen de 10 en 14 jaar hun schaatskunsten konden laten zien. Dat was speciaal voor het programma IJSTIJD! waar Bergen op Zoom dit jaar voor geselecteerd is. De beste vijf jongens en beste vijf meisjes mogen de stad gaan vertegenwoordigen bij de IJSTIJD! Winterspelen in Amsterdam op 3 februari.

De Bergse Kerstijsbaan op de Grote Markt is nog tot en met zondag 7 januari geopend. Ga voor meer informatie naar www.kerstijsbaan.nl[l]