De Wittenhorst krijgt onder andere een nieuw dak
De Wittenhorst krijgt onder andere een nieuw dak Foto:

Gemeente presenteert plan voor Wittenhorst

HALSTEREN - Na ruim een jaar heeft de gemeente een voorstel gepresenteerd omtrent de aanpak van De Wittenhorst in Halsteren. In oktober 2016 ging de grote zaal van het centrum dicht, omdat de balken die het dak van de zaal ondersteunden scheurtjes vertoonden. Uit veiligheidsoverwegingen mocht de zaal daarom niet meer gebruikt worden.

DOOR REMKO VERMUNT

"De balkencontructie heeft het einde van zijn levensduur bereikt", stelde wethouder Coppens in een verklaring. Gebruikers van De Wittenhorst moesten op zoek naar alternatieve locaties, zoals gymzaal Julianastraat en sporthal De Kannebuis. Ondertussen werd een onderzoek gestart naar de mogelijke oplossingen voor het probleem. Verschillende opties werden onderzocht, maar daarna was het stil. Tot medio december 2017, toen de gemeente opeens met een voorstel kwam voor herstelwerkzaamheden aan het dak van het Halsterse ontmoetingscentrum.

Maatregelen

"Wij realiseren ons dat u en belanghebbenden wellicht het gevoel hebben gehad dat de tijd verstrijkt zonder activiteit", geeft de gemeente toe. Tijdens het onderzoek is bekeken of de grote zaal van De Wittenhorst geoptimaliseerd kon worden, zodat hij ook als volwaardige gymzaal voor het basisonderwijs te gebruiken zou zijn. Dit is mogelijk, maar daar hangt dan wel een prijskaartje aan van bijna 1,3 miljoen euro. De zaal zou dan gesloopt worden om vervolgens nieuwbouw te plaatsen. Dit brengt echter wel een huurverhoging mee voor het wijkcentrumgedeelte.

Onzekerheid

"Stichting Verenigde Wijkcentra (SVW) geeft aan dat er op dit moment te weinig zekerheid is over de meeropbrengsten tegenover de huurverhoging", laat de gemeente weten. De voorkeur van SVW gaat daarom uit naar alleen het vervangen van het dak. Het scenario met nieuwbouw voor De Wittenhorst kon eigenlijk op het meeste draagvlak rekenen, maar toch stelt het college nu voor om slechts een paar kleine maatregelen te treffen. Voor wat betreft het inrichten van de zaal als gymzaal is er volgens de gemeente geen noodzaak om dit te realiseren. "In Halsteren is sprake van overcapaciteit, ook na het sluiten van de gymzaal Julianastraat. Zaal 1 geschikt maken voor bewegingsonderwijs van scholen, is dan ook niet noodzakelijk."

Reparatie

In samenspraak met verschillende partners is nu dus gekozen voor het scenario waarbij het dak van de grote zaal wordt vervangen, mits de gemeenteraad akkoord gaat met dit voorstel. "Tegelijkertijd wordt dan een naastgelegen klein dak boven de bar vervangen, omdat na vele lekkages repareren niet meer helpt." Het wijkcentrumgedeelte wordt aan de binnenzijde opgefrist door SVW, zij krijgen 20.000 euro van de gemeente voor nieuwe vloerbedekking en een likje verf. Daarnaast is een subsidie aangevraagd voor zonnepanelen op het dak van De Wittenhorst. "De intentie is zoveel mogelijk dakvlak hiervoor te benutten." Begin 2018 verwacht de gemeente meer te horen over het al dan niet verkrijgen van de subsidie.

Vragen

Paul Schut, raadslid GBWP, stelde onlangs nog vragen aan het college van burgemeester en wethouders omtrent die gebrekkige communicatie rondom De Wittenhorst. "Vele gebruikers en verenigingen waren gedurende een lange periode genoodzaakt om een ander onderkomen te zoeken", stelt Schut. "Waarom komt ruim 6 maanden na de haalbaarheidsstudie het voorstel en wat is er in die periode gebeurd waardoor deze tijd nodig was", vroeg Schut aan het college. "Hoe komt het dat er zo weinig gecommuniceerd is naar de gebruikers en verenigingen over de voortgang en wanneer zou de grote zaal weer beschikbaar zijn?" Dat laatste is nog niet bekend. [l]