Burgemeester Petter: 'onrust Plejadenlaan heeft volle aandacht'

BERGEN OP ZOOM - De gemeente heeft de handen ineen geslagen met de politie, WijZijn en Stadlander om de onrust in de Sterrenbuurt zowel op korte als lange termijn aan te pakken. Tijdens de jaarwisseling brandde er een auto uit en werden bewoners van de Plejadenlaan bekogeld met vuurwerk. Het was een nieuw dieptepunt is de onrust die al ruim een maand heerst in de wijk.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Burgemeester Petter veroordeelt alle vormen van geweld en neemt de incidenten in de Sterrenbuurt uiterst serieus. Met die boodschap begint hij de persconferentie die samen met politiechef Kees de Jonge vrijdagmiddag gaf naar aanleiding van de onrust in de wijk tijdens Oud en Nieuw. "Maar we moeten wel voor ogen houden dat onze inzet om probleemwijken aan te pakken, zoals bijvoorbeeld eerder Borgvliet, goed zijn uitgepakt. We gaan er alles aan doen om ook de sfeer in de Sterrenbuurt weer te verbeteren."

Incidenten

De onrustige situatie in de Sterrenbuurt kwam onverwacht voor de burgemeester en het politieteam. "Afgelopen anderhalf jaar waren rustig in de wijk", stelt politiechef Kees de Jonge. "Het eerste serieuze incident vond plaats op 2 december." Toen hing een groepje jongeren rond in het portiek van de flat aan de Plejadenlaan. Zij weigerden weg te gaan, ondanks dat diverse inwoners hen dat verzochten. De meest mondige inwoonster, mw. De Waal, werd later vaker lastig gevallen door de jongeren. Haar woning werd meerdere malen bekogeld met eieren en er werd een steen door haar ruit gegooid.

Oud en Nieuw

De overlast bereikte op oudejaarsavond een dieptepunt. Een auto brandde uit, de sleepauto werd bekogeld met vuurwerk en er ging opnieuw een steen door de ruit bij De Waal. "We waren als politie snel ter plaatse en hebben van diverse jongeren vuurwerk afgepakt. Nu zijn we naarstig op zoek naar getuigen van de incidenten en mensen die videobeelden hebben. We roepen ook de ouders van de jongeren op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het gaat om een groep van zo'n twintig jongeren, waarvan enkelen de harde kern vormen." De plaatsing van HD-camera's, extra toezicht door politiemensen en extra gemeentelijke handhaving moet nieuwe incidenten op de korte termijn voorkomen. Op de lange termijn moet de inzet van een jongerenwerker die in gesprek gaat met de jeugd uitkomst bieden. Ook Petter gaat het gesprek aan met zowel de jeugd als de inwoners.

Raadslid Piet van den Kieboom is een inzamelingsactie gestart om voor de eigenares van de uitgebrande auto vervangend vervoer te regelen. Deze actie is stopgezet, nadat bekend werd dat de vrouw is overleden. Het reeds opgehaalde bedrag van rond de 400 euro wordt ter beschikking gesteld aan de familie van de vrouw, laat Van den Kieboom weten.[l]