Oliver de Hert - Rob Haast

Angelique Osinga wint schaakgongtoernooi

BERGEN OP ZOOM - Koud een jaar lid van schaakvereniging BSV wint Angelique Osinga met overmacht, liefst 2½ punt voorsprong op nummer twee en een 100 % score, het jaarlijkse gezelligheidstoernooi. Het is, voor zover we weten, de eerste keer dat het schaaktoernooi door een dame is gewonnen.

De dames deden het so-wie-so heel goed, want naast de eerste plaats voor Angelique werd Liselotte De Leersnyder achtste in het geweld van alle BSV-schakers en als niet-clubschaker is dat een geweldige prestatie. Op de tweede plaats eindigde oud-kampioen Michel Montenegro. André van der Graaf werd derde. In totaal deden er 18 schakers mee aan dit toernooi. De wedstrijdleider Pieter-Jan Demmers werd een dag rust gegund en het toernooi werd nu op deskundige wijze geleid door het duo André van der Graaf en Angelique Osinga.

Aanstaande vrijdag speelt BSV in de kwartfinale van de NBSB-beker tegen DSC uit Dongen. Van de wedstrijdleider van BSV hoorden we ook dat de finale van het Open Bergs kampioenschap ook op die datum start.

Het probleem wat we u in het vorige nummer gaven kwam uit een partij tussen Oliver de Hert – Martijn Blom. De stelling was: Wit: Kg1, De4, Td1, Tg3, Lb1, Ph4, pi: a2, b2, c5, e5, f2, g2, h2 en Zwart: Kg7, Df4, Tb8, Te8, Lb7, Pd5, pi: a7, b5, c6, e6, f7, g6, h6. De opgave luidde: hoe wint wit de partij? De oplossing: 1.Txg6+! fxg6 2.Dxg6+ Kf8 3.Dh7!! Dxh4 4.Lg6 Df4 5.g3! en opgegeven wegens 5…Df3 6.Td4.

Het nieuwe probleem komt uit een partij tussen Oliver de Hert en Rob Haast, zie diagram. De opgave luidt: hoe geeft wit mat in drie zetten? [l]