Tijdens een feestelijke avond in 'De IJskamer' op de ijsbaan is donderdag de opbrengst verdeeld van de Santarun 2017.
Tijdens een feestelijke avond in 'De IJskamer' op de ijsbaan is donderdag de opbrengst verdeeld van de Santarun 2017. Foto: Hans de bot

Kerstijsbaan feestelijk gesloten

BERGEN OP ZOOM – Zondag was de feestelijke sluiting van de Bergse Kerstijsbaan die
vanaf 29 november 2017 op de Grote Markt heeft gestaan. Voor de twintigste keer werd dit grandioos winterevenement georganiseerd. Ondanks veel regen, wind en ook sneeuw is de ijsbaan zeer druk bezocht en hebben de bezoekers perfect kunnen schaatsen en elke dag kunnen genieten van diverse amusement op en rond de baan.

DOOR HANS DE BOT

De Kerstijsbaan heeft zeker aantrekkingskracht om bezoekers naar het centrum van de Scheldestad te trekken en is een perfecte invulling op de winter evenementenkalender. Voorzitter Wim van Poppelen van Stichting Activiteiten Bergen op Zoom (afgekort StaBoz) is trots op alle sponsoren, de meer dan 150 medewerkers en vrijwilligers die van de Bergse Kerstijsbaan een groot succes hebben gemaakt. "Zij zijn de kurk waar alles op drijft. Zonder hun inzet is het onmogelijk om een ijsbaan van deze professionele omvang te realiseren," zegt Wim.

De Kerstijsbaan is twintig jaar geleden voor de eerste keer door enthousiaste leden van de Rotaryclub de Brabantse Wal op de Grote Markt weggezet Na tien jaar heeft de club het kant en klare ijsbaanproject overgedragen aan winkeliersvereniging Sterck en na twee jaar hebben zij het stokje weer overgedragen aan StaBoz. De ijsbaan is in de twintig jaar veranderd en aangepast. Het is een professioneel evenement geworden met een ijsbaan die neer gezet is volgens hedendaagse bouweisen. "Het is een gigantisch project waar elk jaar veel kennis, vaardigheid en geld voor nodig is. Maar het is StaBoz ook dit jaar weer gelukt, met hulp van velen, om een nog mooiere ijsbaan te bouwen waar mensen sportief actief kunnen zijn en elkaar kunnen ontmoeten onder het genot van een drankje, hapje en muziek," vertelt Wim van Poppelen.


Team
"Vanaf eind november is de Kerstijsbaan elke dag open geweest en heeft een super team van zeven ijsmeesters er voor gezorgd dat de vele bezoekers hun schaats kunsten konden laten zien. Daarbij is een groot team van vrijwilligers en begeleiders, op en rond de ijsbaan, dagelijks werkzaam geweest om alles in perfecte banen te leiden. Denkend aan medewerkers van de kassa, schaatsverhuur, EHBO, toiletten en controle op en ronde de ijsbaan. Het is echt niet mogelijk om zonder hun vrijwillige hulp een professioneel project als deze te organiseren. Natuurlijk mogen de medewerkers van De Sneeuwkamer niet vergeten worden onder leiding van Ria de Jager," zegt Wim van Poppelen met trotse blik.


Activiteiten
Ook dit jaar zijn er veel (muziek)activiteiten verzorgd door lokale stichtingen, verenigingen en muziekgezeldschappen. "Het schoolschaatsen voor de basisscholen was een zeer groot succes onder leiding van de Cios studenten en het Fitfabriek. Ook voor de IJSTIJD activiteiten van de KNSB en de schaatsclinic o.l.v. Annamarie Thomas en Cor Soons was veel belangstelling door de jeugd.

Er gaat zelfs 3 februari een team uit Bergen op Zoom naar het Olympisch stadion in Amsterdam om te strijden met de 30 andere ijsbanen in Nederland voor het beste ijsbaan team 2018," zegt Wim van Poppelen enthousiast.

Een ander geslaagd evenement was natuurlijk de Santarun. Wethouder Patrick van der Velden en voorzitter Rotary Santarun Joris Völker hebben samen vorige week de opbrengst verdeeld van deze vierde sponsorrun. Voor de laatste plank van de nieuwe Pompejus toren was er 500 euro. Er was voor de vrienden van Hospice de Markies, Stichting Leuke Dingen Dag en Stichting 75 Jaar Bevrijding Brabantse Wal ieder 1750 euro. "Het zijn zeer drukke maar zeker mooie weken geweest voor iedereen. We gaan binnenkort evalueren en vooruit kijken. Voor de volgende editie Kerstijsbaan 2018/2019 is in ieder geval de vergunning aangevraagd." zegt Wim van Poppelen.[l]