Burgemeester Petter hield zijn speech in een volle Gertrudiskerk FOTO HANS DE BOT
Burgemeester Petter hield zijn speech in een volle Gertrudiskerk FOTO HANS DE BOT Foto: Hans de Bot

Nieuwjaarsreceptie gemeente goed bezocht

BERGEN OP ZOOM – De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente vond dit jaar tot blijdschap van velen als vanouds weer plaats in de Sint-Gertrudiskerk. Tijdens de receptie, die met honderden aanwezigen bijzonder goed bezocht werd, sprak burgemeester Frank Petter zijn traditionele nieuwjaarstoespraak uit.

DOOR HANS DE BOT

Voordat burgemeester Frank Petter maandag zijn Nieuwjaars toespraak in de Sint-Gertrudiskerk begon, met als titel "Tussen competitie en coöperatie", verwelkomde hij eerst de Canadese ambassadeur Mrs. Nölke en gevolg. Het duurde even voordat de burgemeester de zaal stil kreeg, maar daarna luisterde de honderden bezoekers aandachtig.

Toespraak

Een deel van de toespraak van burgemeester Petter: "Het afgelopen jaar is er veel gebeurd, er is hard gewerkt, veel resultaten zijn geboekt. We hebben weer veel geïnvesteerd in het ontwikkelen en grijpen van kansen voor onze burgers en onze bedrijven. Ja, in economisch opzicht gaat het goed met Bergen op Zoom! We denken dan in het bijzonder aan de doorontwikkeling van de biobased industry, maar ook van de maak-industrie die zo diep in de Bergse economie geworteld is. Bergenaren maken het! Een bijzondere en waardevolle uiting waartoe deze gemeenschap in staat is, wordt weer duidelijk tijdens de aankomende Vastenavend- of carnavalsperiode. Vooral de optochten in Berrege, Altere en De Straot laten zien wat deze gemeente op creatief vlak in huis heeft. Om dicht bij het Bergse motto van dit jaar te blijven: We maken het en we doen dat met heel ons hart! De economie trekt aan en de economische ontwikkeling is goed. Op de Brabantse Wal hebben we stevige stappen gezet. Het is goed dat we in 2018 ons ook verder voorbereiden op volgend jaar, het jaar waarin we, als Brabantse Wal-gemeenten samen met Zeeland, herdenken dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn door de Canadezen. Het besef van wij-samen heeft ook met onze eigen geschiedenis als gemeente te maken.

'Op de Brabantse Wal
hebben we
stevige stappen gezet'

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de watersnoodramp, in wat vroeger de gemeente Halsteren was, 78 mensen het leven kostte. De doorbraak in de polders westelijk van Halsteren, Lepelstraat en Kladde heeft toen ook twee brandweermensen het leven gekost. Jan van den Berg en Laurent Rampart kwamen om terwijl zij anderen probeerden te redden. Wij zullen de slachtoffers niet vergeten….. De afgelopen dagen hebben wij in de sterrenbuurt vooral repressief moeten optreden. En het moge duidelijk zijn dat ik géén gedoogburgemeester ben. Maar het is ook belangrijk dat we elkaar weer echt gaan ontmoeten.

'Belangrijk dat we elkaar
weer echt ontmoeten'

Want het zijn niet de economische statistieken of de cijfers over de werkgelegenheid die een glimlach op de lippen van de Bergenaren brengen, maar de ontmoeting, de leut, het vermogen tot zelfspot en zelfrelativering met heel ons hart. Daardoor en daarbinnen is er ruimte voor de ander. Tussen competitie en coöperatie willen wij samen met u –de inwoners van onze gemeente- op weg gaan. Wij zullen daartoe ook onze ambtelijke organisatie aanpassen. Medewerkers op de juiste plaats in hun kracht zetten, hun ambities honoreren, competitie niet schuwen, maar wel vanuit de gedachte dat we het samen moeten doen. Gisteren stond ik op de ijsbaan hier op de markt met mijn kleinzoon. Voorzichtig scharrelde hij op zijn gehuurde schaatsjes tussen de zwierende jonge schaatsers door onder de oplichtende gevel van ons mooie stadhuis met daarboven de spreuk: mille periculis supersum. Ook komende generaties zullen hun weg wel vinden tussen competitie en coöperatie. Gelukkig Nieuw Jaar".[l]