Leo Dietvorst is trots dat hij een taalambassadeur is FOTO THIJMEN ALLEMAN
Leo Dietvorst is trots dat hij een taalambassadeur is FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Leo Dietvorst

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie wonen hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag komt Leo Dietvorst aan bod. Sinds november is hij een van de taalambassadeurs van Bergen op Zoom.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Bergen op Zoom is sinds november de eerste gemeente met eigen taalambassadeurs. Zij brengen laaggeletterdheid onder de aandacht tijdens bijeenkomsten, persoonlijke gesprekken of bijvoorbeeld via de media. WijZijn Traverse coördineert de ambassadeurs. Eén van hen is Leo Dietvorst. "Toen ik gevraagd werd, heb ik meteen ja gezegd. Ik ben vroeger door mensen geholpen en nu kan ik iets terug doen."

Laaggeletterdheid

Tot tien jaar geleden was Leo zelf laaggeletterd, maar hij kampte ook met andere problemen. "Ik woonde in een flat. Ik dronk heel veel en at heel slecht. Ik heb meer dan eens voor 40 gulden aan friet en frikandellen op een dag gegeten. Ik leefde ook als kluizenaar. Mijn appartement was heel vies." Twee hele goede vrienden hebben Leo toen uit de problemen geholpen. "Twee goede vrienden zagen hoe ik leefde en gingen mij helpen. Zij lachten me niet uit en ze scholden niet op me. Nee, ze maakten een paar praatjes met me en wezen mij erop dat ik hulp kon krijgen." Na twee jaar inzet, hulp en veel steun was Leo zijn leven helemaal omgegooid. "Ik was helemaal uit de problemen. Ik dronk niet meer en ben 100 kilo afgevallen. En ik ben inmiddels ook 11 jaar gelukkig getrouwd."

Vertrouwen

Om zijn leven zo om te gooien was wel het een en ander nodig. "Ik ben terug naar school gegaan om te leren lezen en schrijven. Ik kon bijvoorbeeld nog geen formulier voor een uitzendbureau invullen." Voor velen kan die eerste stap moeilijk zijn, maar bij Leo leek het wel als vanzelf te zijn gegaan. "Ik vertrouwde die twee vrienden en dat heeft me over een drempel geholpen. Ik was zo blij als een kind toen ik weer op school zat. Ik wist dat mijn leven ging veranderen en daarom was ik daar."

Leo is een bijzonder positief mens die anderen wil helpen. "Ik ben heel goed geholpen en nu wil ik anderen laten zien dat ook zij alsnog kunnen leren. Ik ben 63 maar voel me 25. Je bent écht nooit te oud om te leren." Als taalambassadeur vertelt Leo over de mogelijkheden. "Ik ga iedere week nog naar school om bij te leren. Je zit tussen mensen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten. Je krijgt op een volwassen manier les en wordt niet behandeld als kind." Verder kijkt de taalambassadeur heel erg uit naar de toekomst. "Ik mag binnenkort een speech houden voor een cliëntenraad waar ik in zit en ik ga ook sollicitanten interviewen. Wie had dat ooit gedacht?" Mensen die in contact willen komen met Taalambassadeurs kunnen dat doen door contact te nemen met Traverse onder vermelding van het Taalpanel.[l]

Wat vindt u mooi aan Bergen op Zoom?

"Mijn vrouw is ontzettend goed geholpen door Steunpunt Amarant. Die hebben er onder andere voor gezorgd dat ons leven veranderd is. Ik ben heel blij met hun hulp en wil ze op deze manier daarvoor bedanken.

Wat zou u willen veranderen?

"Ik lees in de kranten vaak dat één op de tien mensen laaggeletterd is. Ik wil mijn steentje bijdragen om die zin door te kunnen strepen.Van mij mag ook het woord schaamte uit het woordenboek gehaald worden. Schaamte zijn we voorbij. Mensen moeten geholpen worden."