Pieter-Jan Demmers - Oliver de Hert
Pieter-Jan Demmers - Oliver de Hert

BSV strandt in kwartfinale van de NBSB-beker

BERGEN OP ZOOM - Ondanks dat BSV met 2-2 gelijkspeelde tegen DSC uit Dongen liggen de Bergenaren uit de beker. Voor het Open Bergs kampioenschap zijn diverse partijen voor de 1e ronde gespeeld en nog een partij uit de voorronde van het Open Bergs kampioenschap.

BSV had voor de beker al afgerekend met De Baronie uit Breda en Oisterwijk en moest op vrijdag 12 januari aantreden tegen DSC uit Dongen. De Dongenaren hadden de eerste ronde een bye gehad en in de tweede ronde een walk-over zodat het voor hen eigenlijk de eerste wedstrijd werd. En helaas voor de Bergenaren niet de laatste. Aan bord 1 verloor Freek Schouten, Angelique Osinga won aan bord 2, Oliver de Hert verloor aan bord 3 en André van der Graaf won aan bord 4. De regel is dat bij gelijk eindigen eerst het laatste bord wordt weg gestreept en dat zorgde dat DSC won.
In de A-poule van het Open Bergs kampioenschap moest nog de partij tussen Robert Kunst en Henry Groenveld gespeeld. Henry Groenveld was al geplaatst, maar Robert Kunst moest minimaal remise spelen om tot de finalegroep door te dringen. Dat lukte, maar het ging gepaard met een hevig schaakduel.
Voor de finalegroep A van het Open Bergs kampioenschap waren er de volgende resultaten: Bas van de Putte - Martin de Smit 0-1; Pieter-Jan Demmers - René Punt ½-½ Daardoor leidt Martin de Smit dus deze finalegroep.
Voor finalegroep B waren de resultaten: Jan Haverhoek - Wesley Hopmans 1-0; Alexander van 't Hoff - Zouhair Tahin 1-0; Henk van Houten - Bart van Kasteren ½-½; Bert van der Linden - Ton Hertogs 0-1 en Kees de Looff was oneven. Er zijn hier dus drie koplopers te weten Jan Haverhoek, Alexander van ’t Hoff en Ton Hertogs.
In het vorige nummer presenteerden we u het probleem uit de partij tussen Oliver de Hert – Rob Haast. De stand was Wit: Kg1, Df4, Td3, La2, Pe4, Pf6, pi: a3, e5, f2, g4, h2 en Zwart: Kg7, Db2, Ta8, Tf8, Lb7, pi: a6, b6, c7, e6, f7, g6, h6. De opgave luidde: hoe zet wit in drie zetten mat. Wel aldus: 1.Dxh6+ Kxh6 2.Th3+ Kg7 3.Th7#.
Het nieuwe probleem komt uit een partij tussen Pieter-Jan Demmers en Oliver de Hert, zie diagram. De opgave luidt: hoe wint zwart aan zet de partij? [l]

Afbeelding