Eén van de omgevallen bomen op de Rijtuigweg
Eén van de omgevallen bomen op de Rijtuigweg Foto: Remko Vermunt

Westerstorm houdt huis in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De westerstorm die donderdag over ons land woedde heeft flink huis gehouden in Bergen op Zoom. Bomen knakten om of werden met wortels en al de grond uit getrokken. De NS legde al het treinverkeer plat, en bij Markiezaat Container Terminal (MCT) vlogen verschillende containers de lucht in. Terwijl bewoners van de schrik bekwamen, zette de gemeente Bergen op Zoom meteen enkele stappen om schade in de toekomst te voorkomen. Zo is er een noodkapvergunning voor de Rijtuigweg aangevraagd.

Een boom op een huis in de Jan van Beijnenstraat, een bushokje kapot aan de Botter en een boom op de rijweg bij de Wouwsestraatweg. Het is slechts een fractie van de lange lijst meldingen die de gemeente donderdag binnen kreeg. Woordvoerder Erwin Stander liet weten dat de schade met name betrekking heeft op omgevallen bomen. Bij 't Rijks werd uit voorzorg zelfs onmiddellijk een boom gekapt. Verder is er schade aan verlichting en verkeersborden. Maar één geluk bij een ongeluk: tot zover bekend is er niemand in de gemeente gewond geraakt tijdens de zware storm.

Rijtuigweg

De Westerstorm zorgde voor opnieuw veel schrik bij de bewoners van de Rijtuigweg. De omgewaaide bomen die op 3 januari een flat aan de Rijtuigweg beschadigde waren voor de gemeente nog geen reden om over te gaan op de kap van de kastanjes. Toen er donderdag weer zes bomen zijn omgingen, werd de kapvergunning toch aangevraagd. "Als er geen bezwaar wordt gemaakt, kunnen de bomen aan de kant van de huizen over acht weken gekapt worden", lichtte Peter Bogers, afdelingshoofd Openbare ruimte van de gemeente, op dat moment toe. Bogers kwam donderdagochtend meteen na de eerste meldingen van omgevallen bomen naar de Rijtuigweg toe. Ook wethouder Patrick van der Velden was aanwezig om in gesprek te gaan met de geschrokken bewoners. Hij bracht hen het nieuws dat ook voor het college van B&W de maat nu vol is, en er over zal worden gegaan tot de kap van de bomen aan de huizenkant van de Rijtuigweg. Wel zou dat minimaal nog acht weken duren, omdat de vergunning eerst moet worden aangevraagd, was toen het verhaal. Aan het einde van de dag kwam de gemeente toch ook op dat besluit terug. Met behulp van een noodkapvergunning wordt gezorgd dat de bomen binnen twee weken geruimd zijn.

Oranje verf

"In de loop van de donderdag zijn de bomen die na de storm als 'onbetrouwbaar' kunnen worden gezien, gemerkt met oranje verf. Het is de bedoeling dat die bomen de komende twee weken worden weggehaald", laat een woordvoerder van de gemeente weten. Omdat het gaat om een behoorlijk aantal bomen, dat als gevolg van de noodkapprocedure wordt gekapt, komt de stabiliteit van de rest van het bomenbestand ook in het geding. Om die reden wordt ook voor de resterende bomen een procedure opgestart voor een omgevingsvergunning die in beginsel het gehele bomenbestand omvat.

Reacties

Omwonenden reageerden geschokt op de zes bomen die donderdagochtend omver gingen. "Ik ben in mijn eigen huis niet eens meer veilig, als een boom verkeerd valt, ligt hij op mijn balkon. Hoe vaak moet het fout gaan voor ze actie ondernemen?" Een andere bewoner snapte niet dat de gemeente zo lang heeft volgehouden dat de kastanjes gezond zijn. "Het zijn kastanjebomen waar al jaren geen kastanjes meer aan groeien. Zo gezond zijn ze dus niet." [l]

Omgewaaide containers bij MCT