Gratis parkeren op Plein 13 van de baan

BERGEN OP ZOOM - Het was één van de ideeën om meer bezoekers naar de binnenstad te krijgen: parkeren op Plein 13 op zaterdag gratis maken. Maar na uitgebreid onderzoek heeft het college een streep getrokken door het plan.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het plan voor gratis parkeren op Plein 13 lag al sinds 2016 bij de gemeente op tafel. De maatregel werd serieus overwogen, maar dan moest uit onderzoek wel blijken dat de gratis parkeergelegenheid tot gewenste resultaat zou leiden: meer bezoekers naar de binnenstad. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Voorzieningen

Gratis parkeren leidt tot meer auto's, maar niet tot meer bezoekers. Dat blijkt uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit. Mensen die toch al naar de binnenstad willen komen, kiezen vaker voor de auto dan voor de fiets als het parkeren gratis is. Maar nieuwe bezoekers trek je met de voorzieningen in de binnenstad, niet meer gratis parkeergelegenheid. Daarbij is het uiteraard zo dat het gratis parkeren voor de gemeente flinke financiële consequenties zou hebben.

Blauwe kaart

De gemeente Bergen op Zoom heeft tegelijkertijd laten weten niet te gaan werken met blauwe zones in het Bolwerk. Ook dat was één van de ideeën om meer bezoekers naar de binnenstad te trekken. Maar omdat er in het gebied meer vraag is naar lang parkeren dan het korte parkeren waarvoor de blauwe kaart is bedoeld, ziet de gemeente ook van dat idee af.[l]