Geveld door de storm.
Geveld door de storm. Van der Hucht

Stormschade op Landgoed de Hertgang

HALSTEREN - De zware storm van donderdag 18 januari heeft ook op Landgoed De Hertgang zijn sporen achtergelaten.

Een zestig jaar oude, bijna 30 m hoge populier was niet bestand tegen de zware windstoten van wel 120 kilometer per uur. Ook een majestueuze Amerikaanse reuzenzilverspar, een enorme hulst, een grote Chinese jeneverbes en een volwassen eik hebben het loodje moeten leggen. Diverse struiken zijn door de vallende bomen en takken beschadigd. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, en de gebouwen hebben niet te lijden gehad, maar de schade aan bomen en struiken is aanzienlijk. Het is nooit leuk wanneer er bomen door de storm geveld worden, maar het hoort wel bij de natuur. Afgelopen zaterdag is met een groot aantal vrijwilligers heel wat werk verzet. Het geluid van kettingzagen was niet van de lucht. Er is gehakt, gezaagd, takken geraapt, en er is voor gezorgd dat de paden weer voor een groot deel begaanbaar zijn.
Zo verliest Stichting Landgoed De Hertgang enkele soorten uit de omvangrijke collectie (650 soorten) bomen en struiken. Aan de andere kant komt er weer ruimte vrij om deze opnieuw aan te planten en andere bijzondere soorten toe te voegen. De Stichting ontvangt geen subsidie en is voor de openstelling, het beheer en het onderhoud van de tuinen en het arboretum aangewezen op de inzet van vrijwilligers, entreegelden, en schenkingen.
Als u wilt meehelpen met het herstel van de stormschade, dan kunt u een boom doneren of bijdragen aan het bomenfonds van de Stichting. Voor meer informatie kunt u mailen naar hertgang@planet.nl. [l]

Geveld door de storm. FOTO: VAN DER HUCHT