Een team van nautische deskundigen licht de risico's toe op de Zeeuwse wateren FOTO CLAUDIA KOOLE
Een team van nautische deskundigen licht de risico's toe op de Zeeuwse wateren FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Risicoanalyse geeft kwetsbaarheid binnenvaart aan

THOLEN – In gemeenschapscentrum De Meulvliet in Tholen organiseerde VVD afdeling Scheldebrug een bijeenkomst over de binnenvaart met titel 'Is het nog wel veilig op het Schelde-Rijnkanaal?'. Diverse gastsprekers, waaronder Lisette Booij, Sal Cracau, Peter Dellebeke, Matthieu de Smit en Eric Lems gaven hun visie op de huidige binnenvaart. Een nagenoeg volle zaal in De Meulvliet luisterde aandachtig naar de actuele status op het binnenwater. Uit de risicoanalyse blijkt dat er reële gevaren zijn die steeds overbrugd moeten worden.

DOOR CLAUDIA KOOLE

De bijeenkomst werd georganiseerd omdat hiertoe aanleiding zou zijn. Arjan Deurloo, VVD afdeling Scheldebrug: "Er is veel vraag naar dit onderwerp vanuit de bevolking. In 2017 is er een discussie geweest over de veiligheid bij de binnenvaart." Dat het onderwerp leeft binnen de gemeenschap blijkt uit de opkomst. In de grote zaal van De Meulvliet is nauwelijks nog een stoel vrij. Dat er een gevoel van onveiligheid heerst, is te begrijpen.

Blauwe kegels
Peter Dellebeke, verkeersleider RWS verkeerspost Wemeldinge: "In 2017 waren er 59 incidenten op het water waarvan 14 op het Schelde-Rijnkanaal. In Zeeland varen jaarlijks 39.949 schepen met gevaarlijke stoffen." Ruim 1560 schepen varen met twee blauwe kegels. Eén blauwe kegel staat voor brandbaar. Twee kegels voor chemie en drie blauwe kegels betekent ontplofbaar materiaal aan boord. "37% van het vervoer betreft de binnenvaart", laat Lisette Booij weten. Zij is specialist binnenvaart & logistiek en nautisch adviseur bij Zeeland Seaports.

Dubbelwandig
Booij: "In het kleinste schip kan de inhoud van 15 vrachtwagens vervoerd worden. In het grootste schip zijn dit 600 vrachtwagens. Dagelijks gaan er 5000 containers door Zeeland. Goed voor 29.000 ton over de Zeeuwse wateren. Het grootste schip is de binnenvaarttanker met 147,5 meter lang en 23 meter breed. Groter kan niet meer, omdat dit niet meer in een sluis past. Deze schepen zijn dubbelwandig gebouwd." Dit dubbelwandige biedt extra veiligheid. Dat is reeds gebleken bij het incident bij Grave eind december 2016. Toen ramde een schip een stuw waarbij Grave ontsnapte aan een ramp.

Risicogebied
"De ladingtanks waren hierbij nog intact", vertelt Lisette Booij. "Het was een schip met gevaarlijke stoffen, maar dankzij de dubbele wanden werd een ramp voorkomen." Ook Sal Cracau, directeur Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland en programmamanager Maritieme Veiligheid & Waterveiligheid weet dat er risico's zijn op het water in Zeeland. "Zeeland is het 2e risicogebied ná Rotterdam Rijnmond." Uit ervaring weet sportvis rondvaartondernemer Jos Molenaar uit Tholen hierover mee te praten. Molenaar: "Het kan veel veiliger op het water. Bij storm, in het donker en bij mist moet er niet gevaren worden. Maar er moet dag en nacht doorgejakkerd worden. De economie lijkt belangrijker dan de veiligheid. Het gaat vaak net goed."

Risicofactoren
Om die veiligheid te garanderen laat Matthieu de Smit, Veiligheidsregio Zeeland, weten wat de hedendaagse risico's zijn en wat de eerste focus is als het om incidentbestrijding en maritieme veiligheid gaat. De Smit: "In het Schelde-Rijnkanaal zijn er per jaar zo'n 78.000 scheepvaartpassages. Uit de risicoanalyse blijkt dat sluizen een risicofactor vormen. Ook de sterke toename van de passagiersvaart, met 20% toename per jaar, vormt een risico. Dat geldt tevens voor de toename van vervoer gevaarlijke stoffen om het fileprobleem op de weg op te lossen en ook de toename van buitenlandse bemanning kan problemen in de communicatie opleveren en vormt zodoende een risico." De kwetsbaarheid op het Schelde-Rijnkanaal is een feit gebleken na deze bijeenkomst, doch iedere instantie werkt preventief om incidenten te voorkomen, onder meer met maatgevende scenario's en de benodigde inzet van capaciteit die steeds wordt aangepast. [l]