Iedere ICB'er krijgt een bronzen ICB-krab. Die hangt bij Bart thuis aan de muur of onder zijn kiel FOTO THIJMEN ALLEMAN
Iedere ICB'er krijgt een bronzen ICB-krab. Die hangt bij Bart thuis aan de muur of onder zijn kiel FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Bart Frèrejean

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. In deze editie vertelt Vastenavenddier Bart Frèrejean over zijn inzet voor de ICB.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Deze weken kan het zomaar voorkomen dat de deurbel gaat 's avonds en dat je bij het opendoen in de smoelen kijkt van de mannen en vrouwen van de Incasso Burgerij, oftewel de ICB. Zij gaan weer van deur tot deur om de schooibrieven af te geven, daarna nog een bietje te schooien en om ten slotte de Vastenavendkrant te bezorgen.

Jubileum

Als 16-jarige jongen kwam Bart bij de ICB terecht, dit jaar viert hij zijn 11-jarige jubileum. Via via werd gevraagd of hij het niet leuk vond om mee te lopen.

'Altijd voor ICB op stap
ook toen ik in
Tilburg woonde'

"Ik ben een paar keer meegegaan en het klikte snel en goed. Ik kon me heel goed vinden in de stijl van werken en de sfeer onderling. Sindsdien ben ik het blijven doen." Met pijn in het hart heeft Bart één keer de Vastenavend moeten missen. "Maar de weken daarvoor heb ik wel gewoon mijn rondes gelopen. Ik heb een tijd in Tilburg gewoond. Dat maakte het soms wat tricky, maar ik ben altijd wel voor de ICB op stap geweest."

Diversiteit

Je moet wel heel erg van de ICB en de Vastenavend houden om er alles aan te doen om jouw steentje bij te dragen. Dat is bij Bart zeker het geval.

'Rondes lopen is
enorm leuk'

Dat spat af van de manier waarop hij over zijn rondes verteld. "De diversiteit van mensen die je tegenkomt is hilarisch. Soms heb je nieuwe mensen in de wijk en die weten totaal niet hoe het werkt. Ik heb wel eens bij een Indiase vrouw binnen gestaan. Ik moest toen goed nadenken hoe ik haar in het Engels ging uitleggen wat ik kwam doen", lacht de ICB'er. "Daar tegenover staan de mensen die precies weten hoe het gaat. Die mensen hebben een envelop klaarliggen met het geld. Ik loop in de buurt van de Antwerpsestraatweg en de Zeelheldenbuurt. Daar wonen veel Vastenavendlievende mensen. Dat maakt het heel leuk om te doen. Sommigen hebben een muur vol veldtekens, anderen hebben bijzondere of zeldzame spullen hangen. Dan krijg je wel eens een borreltje aangeboden door mensen en terwijl je daarvan geniet, krijg je mooie verhalen over de stad te horen. Geweldig!", glundert Bart. "Als je je wil inzetten voor de Vastenavend is dit een goede manier. Het voelt niet als een last. Het is vooral leuk."[l]

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Voor mij is dat een combinatie van twee dingen. Ik houd van het historisch karakter van de stad. Dat kan ik zeer waarderen. Daarnaast kun je hier een heel sociaal actief leven leiden bij verschillende verenigingen of stichtingen. Je kan iedere week wel met een evenement bezig zijn. Dat is vrij uniek voor zo'n kleine stad."

Wat zou je willen veranderen?

"Ik zou willen dat er meer banen werden gecreëerd voor hoger opgeleiden. Bergen heeft last van brain-drain, kennis verdwijnt uit de stad. Doordat hier weinig banen zijn voor hoger opgeleiden, gaan die mensen ergens anders wonen, dichter bij het werk. Je moet echt van de stad houden om te beslissen om hier te gaan wonen en elders te gaan werken."